Inrikes #21/2018

Regeringen vill återta järnvägsunderhållet

Inte bara arbetarna utan även alla landets tågresenärer skulle få det bättre om staten återtog underhållet för järnvägen, menar Sekos ordförande Valle Karlsson. Foto: Johan Nilsson/TT

Järnvägsunderhållet kan inom kort komma att återförstatligas. Det meddelade regeringen nyligen. Initiativet får stöd av bland annat Seko, som organiserar landets banarbetare.

Debatten om underhållet av landets järnvägar har pågått länge och i januari meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth att den del av det statsägda Infranords verksamhet inom kort kan föras över till Trafikverket. Detta för att få till en bättre stabilitet på järnvägssystemen, menade regeringen.

I ett mejl till tidningen Arbetet meddelar nu Tomas Eneroths presstalesperson att regeringen vill att staten ska ta det samlade ansvaret för underhållningsarbetet av järnvägen. Ett beslut som välkomnas av bland annat Seko, som organiserar många av landets banarbetare.

– För oss är det inte en ideologisk fråga i första hand, utan vi ser en nyttoaspekt. Både våra medlemmar på området och alla tågresenärer skulle få en bättre järnväg om regeringen fattar beslutet, säger Seko-ordföranden Valle Karlsson till Arbetet.

Redan 2014 föreslog Socialdemokraterna att staten skulle ta ett samlat ansvar för järnvägsunderhållet genom att bland annat omvandla det statliga aktiebolaget Infranord till en underhållsenhet inom Trafikverket.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga