Regeringen vill återta järnvägsunderhållet

Järnvägsunderhållet kan inom kort komma att återförstatligas. Det meddelade regeringen nyligen. Initiativet får stöd av bland annat Seko, som organiserar landets banarbetare.

Inrikes
Inte bara arbetarna utan även alla landets tågresenärer skulle få det bättre om staten återtog underhållet för järnvägen, menar Sekos ordförande Valle Karlsson.
Foto: Johan Nilsson/TT

Debatten om underhållet av landets järnvägar har pågått länge och i januari meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth att den del av det statsägda Infranords verksamhet inom kort kan föras över till Trafikverket. Detta för att få till en bättre stabilitet på järnvägssystemen, menade regeringen.

I ett mejl till tidningen Arbetet meddelar nu Tomas Eneroths presstalesperson att regeringen vill att staten ska ta det samlade ansvaret för underhållningsarbetet av järnvägen. Ett beslut som välkomnas av bland annat Seko, som organiserar många av landets banarbetare.

– För oss är det inte en ideologisk fråga i första hand, utan vi ser en nyttoaspekt. Både våra medlemmar på området och alla tågresenärer skulle få en bättre järnväg om regeringen fattar beslutet, säger Seko-ordföranden Valle Karlsson till Arbetet.

Redan 2014 föreslog Socialdemokraterna att staten skulle ta ett samlat ansvar för järnvägsunderhållet genom att bland annat omvandla det statliga aktiebolaget Infranord till en underhållsenhet inom Trafikverket.