Litteratur #21/2018

Kärlek i skräckens tid

I Jörn Donners nya roman skildras inte kärlekshistorien som en schablonmässig drunkning för att glömma – kärleken är snarare en strid för förnuft och humanism, skriver Josephine Askegård. Foto: Marica Rosengård

Det börjar med en flykt över Systerbäck vid Finska viken, mellan revolutionens Ryssland och ett Finland sönderslitet av strider mellan röda och vita och med en befolkning som i många stycken tvingas in i ställningstagande för att komma undan med livet – vilket oftast inte lyckas ändå. [BOK] Blod är tunnare än vatten Jörn Donner […]

Det börjar med en flykt över Systerbäck vid Finska viken, mellan revolutionens Ryssland och ett Finland sönderslitet av strider mellan röda och vita och med en befolkning som i många stycken tvingas in i ställningstagande för att komma undan med livet – vilket oftast inte lyckas ändå.


[BOK] Blod är tunnare än vatten
Jörn Donner
Albert Bonniers förlag, 2018

Han som oftast kallas Alexander flyr från Rysslands nöd, inne på andra året av de ryska revolutionerna. Frågan är om vilken sida av gränsen som under dessa korta vintermånader 1918 har störst överlevnad, men Jörn Donners beskrivningar i sin roman Blod är tunnare än vatten av Petrograd tillhör de starkaste stunder av litterär närvaro av en stad i förvirring och svält som jag läst.

Ibland svåruthärdliga skildringar av människor, inte minst barn, som får jaga ruttet vatten till middag och där invånarna hela tiden är i full beredskap för överlevnad.

Alexander kommer till det lilla, då finska, Terijoki, där de vita håller räfst med flyktingar som kommer i en strid ström över ån, och där han har en datja som han tänkt sig som flyktplats tills vidare. Men huset bebos av den handlingskraftiga unga Anna som motvilligt släpper in den papperslöse.

Deras ställningskrig förvandlas snart till en passionerad kärlekshistoria – med komplikationer, så klart. För varifrån kommer de kläder och andra exklusiviteter som Anna trollar fram efter sina utflykter? Och vad flydde Alexander egentligen ifrån där borta i Petrograd? När en packe brev dyker upp börjar hon tvivla på honom, och han undrar i vems intresse de undgått censuren och hamnat olästa i hans knä.

Här finns också en motvillig men någorlunda plikttrogen kapten Karl, tjänsteförättande kommendant som egentligen vill vara poet och naturvetenskapsman och har ett gott öga till Anna.

Trion försöker hitta mänsklighet i en omänsklig tid. De är människor som under andra omständigheter kunde ägna sig åt annat än att ljuga, bedra, stå ut med misstänksamheten som förtär i vecka efter vecka, medan de vänjer sig vid skottlossning och vet att döden kommer allt närmare.

Sovjetstaten är under bildande och de rödas kamp i Finland redan förlorad. Här finns inte något hopp eller jämförelse med ett då eller sedan.

Donners bok är en efterkrigshistoria. Sovjetstaten är under bildande och de rödas kamp i Finland redan förlorad. Här finns inte något hopp eller jämförelse med ett då eller sedan – det handlar bara om att leva i stunden. Och då är det klassiskt att skildra passionen som ju är sitt eget obändiga nu.

Här skildras dock inte kärlekshistorien som en schablonmässig drunkning för att glömma – kärleken är snarare en strid för förnuft och humanism. För ansvarstagande och längtan efter vardag utan skräck och flyktberedskap. Och visst får Alexander också vid något tillfälle reflektera över hur en ny och fri värld ska kunna byggas på en process av utrensningar och brutal straffskipning.

Stora delar av boken är framställd som brev, minnesanteckningar eller artiklar som hittats i ett dödsbo, ofta berättelser i tredje och fjärde led. Jörn Donner har citerat ur autentiska brev och rapporter från olika håll och satt samman pusslet till en stark och berörande historia om humanism mitt i kriget.

Här finns till slut också en liten gåta som löper in i vår tid, en faktiskt helt onödig sak om syftet är en koppling till historiens figurer som kunde varit vi. Identifikationen är fullständig genom hela romanen ändå.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga