Inrikes #20/2018

Arbetsmiljöverket ska inspektera asbest

Arbetsmiljöverkets asbest- och kvartsdammsinspektioner startar nu i mars och ska pågå året ut. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nu inleder Arbetsmiljöverket en inspektion av byggarbetsplatser i jakt på brott mot reglerna kring asbest- och kvartsdammshantering. Granskningen pågår året ut.

Asbest- och kvartsdamm dödar fortfarande arbetare inom bygg- och anläggningsbranschen. Nu riktar därför Arbetsmiljöverket en särskild granskning mot branscherna, vilket kommer att innebära över 1 850 inspektioner.

– Inspektionerna startar i mars och pågår året ut. Vi inspekterar byggarbetsplatser med mellan 6 och 50 anställda, säger Lena Lindskog, projektledare på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Arbetaren har tidigare rapporterat om farorna med både asbest- och kvartsdammsexponering. Att andas in dessa typer av partiklar har konstaterats kunna leda till en rad allvarliga sjukdomar såsom cancer, KOL och silikos.

Men även om inspektionerna kommer att inrikta sig på reglerna kring hantering av dessa faror efterföljs kommer även andra risker i branscherna att noteras.

– I alla inspektioner kontrolleras att företagen arbetar med att förebygga belastningsskador som är den vanligaste anmälda arbetsskadan inom bygg och anläggning. Allt detta ingår i vår strävan att åstadkomma ett hållbart arbetsliv, säger Lena Lindskog i pressmeddelandet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga