Inrikes #19/2018

Satsning på arbete mot sexuella trakasserier

Arbetsköpare är skyldiga att förebygga sexuella trakasserier och vidta åtgärder när dylika uppdagars. Nu får Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöverket i uppdrag av regeringen att satsa extra på den frågan. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöverket får nu i uppgift att stärka kunskapen i arbetet mot sexuella trakasserier på jobbet. Sammanlagt handlar det om en satsning på 3,5 miljoner kronor som regeringen presenterade under torsdagen.

I samband med höstens uppmärksammade #MeToo-kampanj fick många upp ögonen för omfattande sexuella trakasserier och övergrepp på flera arbetsplatser inom vitt skilda branscher runt om i Sverige.

Nu väljer regeringen att satsa 3,5 miljoner kronor på att öka kunskapen om problemen och ger därför Diskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket i uppdrag att bland annat ta fram en digital plattform med stöd till arbetsköpare för att förhindra sexuella trakasserier.

– I samband med uppropen blev det tydligt att det saknas kunskap om diskrimineringslagens krav på att arbetsgivare ska förebygga sexuella trakasserier. Arbetet mot diskriminering är en boll som vi aldrig får sluta hålla i rullning, därför ger vi myndigheterna dessa uppdrag, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Samtidigt beslutade regeringen också att lönekartläggningen av kvinnors och mäns löner och anställningsvillkor ska genomföras årligen, i stället för som tidigare vart tredje år.

Utöver de 3,5 miljonerna har regeringen även stärkt DO:s anslag med 20 miljoner kronor per år i arbetet mot diskriminering.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga