Inrikes #12/2018

Antifackligt byggföretag krävs på skadestånd

Bemanningsföretaget i trakten av Trollhättan stäms av Byggnads efter att pressat två fackmedlemmar att lämna facket. Inte ett jätteovanligt beteende hos arbetsköpare, konstaterar Byggnads. Foto Pär Olsson/TT

Om de två byggnadsarbetarna inte lämnade facket hotade arbetsköparen med uppsägning. Nu har fackförbundet Byggnads stämt företaget i Arbetsdomstolen, AD, och kräver 300 000 kronor i skadestånd.

Det var under våren 2016 som fackförbundet Byggnads begärde ett granskningsbesök för att kontrollera att kollektivavtalet följdes på bemanningsföretaget i Trollhättan-trakten där de två byggnadsarbetarna var anställda. Arbetsköparen ska då ha hotat att lägga ned sin verksamhet eftersom de kände sig besvärade av facket.

Kort där efter erbjöds de två anställda ny anställning vid ett bolag som arbetsköparen just startat och som inte hade något kollektivavtal med Byggnads, på villkoret att de lämnade facket. Byggnadsarbetarna, som var rädda att bli av med sina jobb, gick med arbetsköparens villkor och fortsatte sedan att jobba med precis samma uppgifter som tidigare.

– Det här är fullkomligt för jävligt och en skam för svensk byggindustri att det kan gå till så här. Men det är inte helt ovanligt tyvärr, säger Roger Johansson, enhetschef på avtalsenheten inom Byggnads, till Arbetaren.

Han förklarar att den här typen av agerande blivit allt vanligare de senaste 15 åren.

– Särskilt inom de lägre leden bland de företag som tillhandahåller tjänster åt de stora byggbolagen.

På tisdag nästa vecka inleds en central förhandling mellan facket och arbetsköparen. Byggnads menar att företaget vidtagit en åtgärd i syfte att förmå de anställda att inte utnyttja sin föreningsrätt.

Anders Larsson är ombudsman på Byggnads och den som sköter ärendet.

– Egentligen är det ju ett solklart fall, men det är ju så att ord står mot ord, det finns väldigt lite annan dokumentation. Men vi har ett antal medlemmar som berättat om vad som skett och det måste ju Arbetsdomstolen ha med i bevisföringen, säger Anders Larsson till Arbetaren.

Byggnads kräver i sin stämning att företaget ska betala 150 000 kronor i skadestånd till förbundet och 75 000 kronor vardera till de båda arbetarna samt att de står för rättegångskostnaden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga