Utrikes #8/2018

Tyskt fack trappar upp varningsstrejkerna

Tyska industrifacket IG Metall har krävt en 6-procentig löneökning och möjlighet till tillfällig arbetstidsförkortning vid begäran på 7 timmar i veckan med delvis bibehållen lön. Nu utökar de punktstrejkerna till 24-timmarsstrejker. Foto: Frank Augstein/TT

Arbetsköparna visade inte tillräcklig kompromissvilja, anser det tyska industriarbetarfacket. Nu planerar IG Metall att inleda dygnsstrejker.

Tyska industriarbetarfacket IG metall har trappat upp sina stridsåtgärder och utlyst dygnsstrejker denna vecka.

– Vi måste öka trycket på arbetsgivarna de närmaste dagarna så att de visar lite kompromissvilja, sade IG Metalls ordförande Jörg Hofmann vid en presskonferens på lördagen, rapporterar Reuters.

IG Metall varnade arbetsköparna om att en bristande kompromissvilja i nästa förhandlingsomgång skulle leda till upptrappade stridsåtgärder. Facket har krävt en 6-procentig löneökning och möjlighet till tillfällig arbetstidsförkortning vid begäran på 7 timmar i veckan med delvis bibehållen lön.

I de senaste förhandlingsomgångarna erbjöd arbetsköparna 3 procent, vilket innebär att de höjde budet med en procentenhet. Någon arbetstidsförkortning ville de inte gå med på.

Det var inte kompromissvilligt nog, anser IG Metall, och utökar därför punktstrejkerna till 24-timmarsstrejker.

­– Bron vi byggt åt dem bar inte. Någon lösning fanns inte i sikte, varken gällande volymer eller arbetstid. Det huvudsakliga budet på 3 procent årligen ligger under branschens möjligheter. Med tanke på de senaste balansräkningarna är det för oss fullständigt obegripligt att girighet kan vinna över förnuftet, säger Jörg Hofman i en intervju på fackförbundets hemsida.

Hittills har närmare
en miljon arbetare deltagit i de många men korta punktstrejkerna runt om i Tyskland. Facket anser sig ännu inte ha fått arbetsköparna dit de vill – men arbetsköparorganisationen Südwestmetall har en annan bild.

– I förhandlingarna har vi har tagit steg för steg närmare IG Metall, gett nya bud och lösningsförslag. Men då har IG Metall, med ytterligare icke förhandlingsbara krav, satt pistolen mot våra bröst. De var omöjliga att uppfylla, säger Stefan Wolf, vd för Südwestmetall, i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan