Artikel 1 av 3

Tyskt fack trappar upp varningsstrejkerna

Arbetsköparna visade inte tillräcklig kompromissvilja, anser det tyska industriarbetarfacket. Nu planerar IG Metall att inleda dygnsstrejker.

Utrikes
Tyska industrifacket IG Metall har krävt en 6-procentig löneökning och möjlighet till tillfällig arbetstidsförkortning vid begäran på 7 timmar i veckan med delvis bibehållen lön. Nu utökar de punktstrejkerna till 24-timmarsstrejker.
Foto: Frank Augstein/TT

Tyska industriarbetarfacket IG metall har trappat upp sina stridsåtgärder och utlyst dygnsstrejker denna vecka.

– Vi måste öka trycket på arbetsgivarna de närmaste dagarna så att de visar lite kompromissvilja, sade IG Metalls ordförande Jörg Hofmann vid en presskonferens på lördagen, rapporterar Reuters.

IG Metall varnade arbetsköparna om att en bristande kompromissvilja i nästa förhandlingsomgång skulle leda till upptrappade stridsåtgärder. Facket har krävt en 6-procentig löneökning och möjlighet till tillfällig arbetstidsförkortning vid begäran på 7 timmar i veckan med delvis bibehållen lön.

I de senaste förhandlingsomgångarna erbjöd arbetsköparna 3 procent, vilket innebär att de höjde budet med en procentenhet. Någon arbetstidsförkortning ville de inte gå med på.

Det var inte kompromissvilligt nog, anser IG Metall, och utökar därför punktstrejkerna till 24-timmarsstrejker.

­– Bron vi byggt åt dem bar inte. Någon lösning fanns inte i sikte, varken gällande volymer eller arbetstid. Det huvudsakliga budet på 3 procent årligen ligger under branschens möjligheter. Med tanke på de senaste balansräkningarna är det för oss fullständigt obegripligt att girighet kan vinna över förnuftet, säger Jörg Hofman i en intervju på fackförbundets hemsida.

Hittills har närmare
en miljon arbetare deltagit i de många men korta punktstrejkerna runt om i Tyskland. Facket anser sig ännu inte ha fått arbetsköparna dit de vill – men arbetsköparorganisationen Südwestmetall har en annan bild.

– I förhandlingarna har vi har tagit steg för steg närmare IG Metall, gett nya bud och lösningsförslag. Men då har IG Metall, med ytterligare icke förhandlingsbara krav, satt pistolen mot våra bröst. De var omöjliga att uppfylla, säger Stefan Wolf, vd för Südwestmetall, i ett pressmeddelande.

Artikel 2 av 3

Varningsstrejker i Tyskland fortsätter

Under veckan har ytterligare tiotusentals fabriksarbetare deltagit i tyska IG Metalls ”varningsstrejker”. Om inte arbetsköparna närmar sig fackens krav på sex procents löneökning och arbetstidsförkortning hotar facken nu utvidga punktstrejkerna till dygnslånga strejker.

Utrikes

De tyska varningsstrejkerna som inleddes av industriarbetarfacket IG Metall förra veckan fortsätter. Under tisdagen gick ytterligare 33 000 anställda ut i några timmars strejk, varav 10 000 anställda hos lastbilstillverkaren Daimler.

Våra strejkkassor är välfyllda.
Jürgen Kerner, IG Metalls kassör 

Hittills har omkring sammanlagt 425 000 personer beräknats delta i strejkerna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi har gott om uthållighet. Våra strejkkassor är välfyllda, säger IG Metalls kassör Jürgen Kerner till nyhetsbyrån.

9 januari 2018. Arbetare från nattskiftet på företaget Aluminium Norf GmbH i Neuss i Tyskland vid en varningsstrejk.
Foto: Guido Kirchner/DPA/TT

Under tisdagen skickade facket ytterligare en varning till arbetsköparparten inom industrin. Om inte motparten visade god vilja att närma sig fackets krav i nästa förhandlingsomgång ska punktstrejkerna utvidgas till dygnsstrejker med total arbetsnedläggelse.

– Budet som arbetsköparna gett är långt ifrån rimligt. Ett erbjudande på 2 procents löneökning är mer av en provokation, sade IG Metall:s ordförande Jörg Hoffman till Reuters.

IG metall kräver löneökningar på 6 procent och arbetstidsförkortning i de pågående kollektivavtalsförhandlingarna inom industrin.

Argumentet för en kraftig lönehöjning är den blomstrande tyska ekonomin. Men motparten har hittills inte backat från sitt ursprungliga bud på 2 procentiga löneökningar.

– Vi har erbjudit fackförbundet alternativa lösningar, men tyvärr har vi inte sett så mycket rörlighet från den andra sidan, säger Volker Schmidt, vd för arbetsköparorganisationen Niedersachsenmetall, i ett pressmeddelande.

Artikel 3 av 3

Tysk varningsstrejk för bättre arbetsvillkor

De tyska industriarbetarna har inlett strejk för högre lön. Innan veckan är över räknar facket IG Metall med att över 700 000 medlemmar ska ha lagt ned arbetet tillfälligt. Strejkerna är en varning till arbetsköparna om vad som kan komma om inte de fackliga kraven hörsammas.

Utrikes

Tusentals tyska industriarbetare har lagt ned arbetet tillfälligt för att tvinga arbetsköparna att höja lönen och korta arbetsveckan. På måndagen lade runt 1 000 arbetare ned arbetet i Baden-Württemberg, ytterligare 1 000 i Niedersachsen och Sachsen-Anhalt, och fler följde dem.

Strejkerna, som varslats av industrifacket IG Metall, är så kallade ”varningsstrejker” som ska visa arbetsköparna vad som väntar om de inte visar på god vilja under torsdagens förhandling.

– Vi förväntar oss ett tydligt tillmötesgående från arbetsköparna, framför allt när det gäller arbetstiderna, men också kring lönerna, säger Thorsten Gröger, distriktsordförande för IG Metall i Niedersachsen och Sachsen-Anhalt i ett pressmeddelande.

Vi förväntar oss ett tydligt tillmötesgående från arbetsköparna, framför allt när det gäller arbetstiderna, men också kring lönerna.

Thorsten Gröger, distriktsordförande för IG Metall i Niedersachsen och Sachsen-Anhalt

Redan under torsdagen förra veckan tjuvstartades strejkaktionerna av 2 500 arbetare på Porsche, och sedan dess har tusentals gjort gemensam sak. Innan veckan är slut förväntar sig IG Metall att över 700 000 medlemmar ska ha genomfört punktstrejker.

– Vi kommer att utvidga våra varningsstrejksaktioner under veckan, säger Torsten Gröger.

Facket kräver löneförhöjningar på 6 procent, men framför allt kräver de en möjlighet till arbetstidsförkortning för att ta hand om barn eller äldre familjemedlemmar. Från dagens 35-timmarsvecka kräver de en minskning till 28 timmar i veckan på begäran under en tvåårsperiod. Hittills har arbetsköparna förhållit sig kallsinniga och erbjudit löneökningar om 2 procent. Några av dem är Porsche, Daimler och Bosch, som alla tillhör arbetsköparorganisationen Südwestmetall.

I ett mejl till nyhetsbyrån Reuters kritiserar organisationens vd Peer-Michael Dick Porschearbetarna.

”Det faktum att de anställda lägger ned arbetet redan innan den 8 januaris planerade varningsstrejker är oansvarigt och innebär en onödig påfrestning på vidare samtal”, skriver Peer-Michael Dick till nyhetsbyrån.

Men han får svar på tal från golvet. I ett genmäle till nyhetsbyrån skriver Uwe Hück, klubbordförande på Porsche, att arbetsköparorganisationens tvåprocentsbud är ”en öppen provokation riktad till arbetarna”.

”Metall- och teknikindustrin har aldrig förr gjort så stora vinster. Därför finns det bara ett passande svar: Varningsstrejker!” fortsätter klubbordföranden.

Resultatet av kollektivavtalsförhandlingarna inom den tyska industrin brukar sätta märket för efterkommande avtal på landets arbetsmarknad.