Inrikes #4/2018

Lång tid av nattarbete kan orsaka cancer

En kvinna gör mammografi. Enligt studien löper kvinnliga sjuksköterskor 58 procent högre risk att drabbas av bröstcancer. Foto: Christine Olsson/TT

Kvinnor som arbetar långa perioder natt har 19 procent ökad risk för cancer, enligt en stor kinesisk forskningsstudie. Särkilt utsatta är sjuksköterskor som löper 58 procent högre risk att utveckla bröstcancer.

Kopplingen mellan nattarbete och cancer har länge varit omstridd. Men nu anser ett team av kinesiska forskare ha kunnat dra slutsatsen att det, när det gäller långvarigt nattarbete, finns en koppling.

– Vår studie indikerar att nattarbete är en riskfaktor för utvecklande av vanliga cancerformer hos kvinnor. De här resultaten skulle kunna bidra till att skapa och implementera effektiva åtgärder för att skydda kvinnliga nattarbetare, säger onkologen Xuelei Ma, som lett studien vid Sichuanuniversitetet i Kina i ett pressmeddelande.

Studien är en så kallad metastudie där resultat från 61 tidigare artiklar har analyserats. Enligt de kinesiska forskarna löper kvinnor som arbetar natt under långa perioder av livet 19 procent högre risk att utveckla cancer.

Underlaget till slutsatsen är sammanlagt 114 628 cancerfall och sammanlagt närmare fyra miljoner deltagare från Nordamerika, Europa, Australien och Asien.

En möjlig förklaring för den ökade cancerrisken hos befolkningen kan ha att göra med nattskiftsarbetande sjuksköterskors arbetsvillkor.
Xuelei Ma, onkolog

Forskarna tittade särskilt på yrkeskategorin sjuksköterskor och anser sig kunna konstatera att gruppens utsatthet är än större. Enligt studien löper kvinnliga sjuksköterskor 58 procent högre risk att drabbas av bröstcancer, 35 procent högre risk för cancer i mage och tarm och 28 procent högre risk för lungcancer.

– En möjlig förklaring för den ökade cancerrisken hos befolkningen kan ha att göra med nattskiftsarbetande sjuksköterskors arbetsvillkor, som exempelvis mer intensiva arbetspass, säger Xuelei Ma i pressmeddelandet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga