Inrikes #4/2018

Hamnarbetarförbundet och APMT möts i AD

I måndags möttes APM Terminals och Hamnarbetarförbundet för första gången i Arbetsdomstolen i den långdragna hamnkonflikten i Göteborgs containerhamn. Bild från en av Hamnarbetarförbundets punktstrejker i containerhamnen 2016. Foto: Adam Ihse/TT

Parterna i hamnkonflikten möts nu för första gången i Arbetsdomstolen för en rad stämningar från båda hållen. I måndags inleddes huvudförhandling efter Hamnarbetarförbundets stämning av arbetsköparen för bland annat föreningsrättskränkning och olovlig stridsåtgärd.

På måndagen möttes arbetsköpare och fack för första gången i Arbetsdomstolen i den infekterade hamnkonflikten i Göteborgs containerhamn.

Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.
Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet. Foto: Adam Ihse/TT

Huvudförhandlingen rör Hamnarbetarförbundets stämning av APM Terminals för bland annat föreningsrättskränkning, brott mot anställningsavtalet och olovlig stridsåtgärd. Upprinnelsen är arbetsköparens indragande av Hamnfyrans ordförandes fackliga tid.

Men facket hävdar också att APM Terminals hållit inne ordföranden Peter Annerbacks lön som ett påtryckningsmedel.

– Vi menar att de hotade med detta under förhandlingarna och sedan genomförde det i bestraffningssyfte. Hotet var avsett att påverka Peter och vår avdelning att gå med på eftergifter. De ville att vi skulle åta oss fredsplikt utan att teckna kollektivavtal, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.

Hotet var avsett att påverka Peter och vår avdelning att gå med på eftergifter.
Erik Helgeson, styrelseledamot, Hamnarbetarförbundet

Förhandlingarna beräknas pågå till och med onsdag. Det är den första av fyra individuella stämningar parterna emellan som kommer att behandlas under årets början.

När parterna möts igen om två veckor är det omvända roller. Då behandlas APM Terminals stämning av 25 medlemmar i Hamnfyran för olovlig stridsåtgärd.

– Det är en följd av situationen i hamnen. APM vill inte förhandla och därför kan man inte lösa frågorna. Man kan inte förlikas och inte kompromissa. Därför är vi där vi är nu, säger Erik Helgeson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga