Inrikes #97/2017

Samhall plockade isär granater utan skydd

Samhallanställda exponerades för färgdamm från militära övningsgranater. Bilden visar den låda med demonterade granater som återsändes från Samhall och orange pulver i samtliga blåa plastlock. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

Utan skyddsutrustning fick Samhallanställda i uppdrag att plocka isär kasserade militära övningsgranater. Ur dem yrde färgpulver som gav personal hosta och utslag. Först efter flera påstötningar från anställda stoppades arbetet.

Samhallspersonal fick i uppgift att demontera kasserade militära övningsgranater utan skyddsutrustning, avslöjar Dagens Arbete. Men när de öppnades och ett orange färgpulver yrde ut fick personalen hosta, andningsbesvär och utslag på kroppen.

– Jag fick utslag, men inte bara jag. Man undrade ju vad är det i den här färgen?

Det säger Mikael Lund, som nu gått i pension, men tills nyligen arbetade på Samhall i Nyköping.

Han tog själv emot leveransen av granaterna och reagerade på att det inte följde med någon dokumentation eller övrig information kring risker. Mikael Lund säger att de anställda därefter fick i uppdrag att inleda arbete med att skruva isär granaterna, men utan att någon skyddsutrustning plockades fram.

Mikael Lund.
Mikael Lund. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

Mikael Lund uppskattar att totalt ett trettiotal personer demonterade runt tusentalet granater under ett par tre dagar. Källor säger till Dagens Arbete att samtliga av de 140 anställda som inte hade andra arbetsuppgifter beordrades ta sig an jobbet.

Granaterna innehöll ingen sprängladdning, men färgdammet som kom ur granaterna yrde överallt i den bristfälligt ventilerade lokalen, satte sig på kläder och kändes i halsen. Efter ett tag gick de anställda själva och hämtade andningsskydd.

– Det här jobbet är säkert bra för de som har skyddsutrustning, riskanalyser och kravspecar. Jag hörde inget av något sådant, bara att vi skulle sätta igång och jobba, säger Mikael Lund.

Oöppnade granater. Enligt Dagens Arbetes källor var instruktionen att skruva av de blåa plastlocken och sortera metallunderredet för sig. Tidningens reportrar följde själva instruktionerna, vilket frigjorde ett moln av finfördelat färgdamm.
Oöppnade granater. Enligt Dagens Arbetes källor var instruktionen att skruva av de blåa plastlocken och sortera metallunderredet för sig. Tidningens reportrar följde själva instruktionerna, vilket frigjorde ett moln av finfördelat färgdamm. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

Enligt uppgifter till Dagens Arbete och enligt Mikael Lund protesterade de anställda flera gånger, men fick beskedet att arbetet skulle fortskrida. Till slut ringde skyddsombudet från IF Metall in till facket och därefter avbröt de anställda själva jobbet. Först nästa månad, efter att arbetet avslutats, skickade Samhall färgpulvret för analys, som kunde visa att det rent kemiskt borde vara ofarligt.

Men Samhall själva har en helt annan bild av vad som skedde. Till Dagens Arbete förnekar Yvonne Westman, distriktschef på Samhall i Södermanland och Gotland, att personalen blivit beordrade jobbet. I stället var det några enskilda som öppnade granaterna utan lov.

Men Albin Falkmer, kommunikationschef på Samhall, bekräftar att arbetet utfördes. Enligt honom var det dock bara tre eller fyra personer som jobbade med en förkontroll för att avgöra om jobbet var lämpligt.

– Det var tre eller fyra som gjorde arbetet, varav en var skyddsombudet. Man hade öppnat 500 stycken då någon tar fram en polygrip färg utsöndras. Då ringer skyddsombudet till chefen och berättar det här och han säger rör inget stoppa arbetet, säger han till Arbetaren.

Albin Falkmer.
Albin Falkmer. Foto: Samhall

Albin Falkmer säger att chefen som beordrade arbetet uppger att enbart ett färgspill ägde rum och att det berodde på “ett handhavandefel”. Uppgifterna strider mot den uppfattning som Dagens Arbetes källor har. Tidningens egen fotograf har också fotograferat den plåtlåda som innehåller granaterna från Samhall. De demonterade granaterna är täckta med orange färg.

Hur kommer det sig att de anställda inte fick skyddsutrustning?

Det är klart att det är lätt att vara efterklok, men det skulle inte gå att få ut pulvret utan stor åverkan på enheten. Visste man att det skulle ske, skulle de självklart arbetat med skyddsmasker. Risken att det skulle ske var inte stor, säger Albin Falkmer.

Om arbetet var ofarligt och färgläckaget var en enskild händelse som berodde på en anställds fel, varför stoppade ni arbetet?

– Vi ska inte hantera farliga produkter på något sätt. I det här fallet såg vi att det var för svårt och tungt arbete för enheterna satt ihop för hårt. Vi tyckte inte att det var ett bra arbete.

Borde Samhall verkligen arbeta med militärt materiel över huvud taget?

– Vårt uppdrag är att hantera olika typer av metallskrot. Våra medarbetare har funktionsnedsättningar, det gör inte att man inte kan göra arbete som andra kan göra. Det som är viktigt är att det är trygga och bra jobb och att de inte är farliga. Att Samhall inte ska göra samma jobb vittnar om en konstig syn på våra medarbetare.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga