Inrikes #91/2017

Inhyrdas arbete ska arbetsmiljöbedömas

Arbetsmiljöverket vill få arbetsköparna att ta sitt ansvar även för inhyrd arbetskraft. Av de 650 företag som verket inspekterat fram till den första juni i år brast tre fjärdedelar i arbetsmiljöåtgärder. Foto: Terje Bendiksby/TT

Inhyrda skadar sig fortfarande dubbelt så ofta på arbetet som direktanställda. Men trots att arbetsköparna som hyr in haft ansvaret för inhyrdas arbetsmiljö i snart tio år, uppger de flesta sig fortfarande inte veta om det. Nu satsar Arbetsmiljöverket på en riktad informationskampanj.

Inhyrda skadar sig dubbelt så ofta på arbetet som direktanställda. Så har situationen sett ut sedan 2010.

De flesta företag som hyr in är inte heller medvetna om att även inhyrdas arbete måste riskbedömas. Informationen har varit lättillgänglig, men uppenbart inte tillräckligt. Det konstaterar Arbetsmiljöverket som nu startar en riktad informationsinsats.

 Uppfattningen om det är svag, även om de absolut största aktörerna blivit bättre. Det finns helt klar förbättringspotential, säger Heli Aarnipuro, nationell samordnare för Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats av inhyrning.

Alla som hyr in personal tänker nog inte på att de har arbetsmiljöansvaret.
Heli Aarnipuro, nationell samordnare vid Arbetsmiljöverket

”Dessa föreskrifter gäller för alla arbetsgivare. Med arbetsgivare likställs de som hyr in arbetskraft.” Så lyder första paragrafen i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete.

Företaget har alltså samma ansvar att förhindra olyckor för den inhyrda som för direktanställda. Den formuleringen har funnits i föreskrifterna sedan 2008. Trots det möter verket fortfarande utbredd okunskap hos företagen om att de bär arbetsmiljöansvaret.

– Alla som hyr in personal tänker nog inte på att de har arbetsmiljöansvaret. Det tänker kanske att det är bara här under en kort tid och det är inte lönt att riskbedöma, men det kan ju hända olyckor även under korta inhyrningar, säger Heli Aarnipuro.

I drygt ett år har Arbetsmiljöverket riktat särskilda inspektionsinsatser mot bemannings- och kundföretag. Av de 650 företag som inspekterats fram till den 1 juni i år upptäcktes brister hos tre fjärdedelar.

Den absoluta merparten av de företag som granskades saknade rutiner för undersökning och riskbedömning av arbetsmoment. Men det har också visat sig att en av förklaringarna till det är att företagen inte ens visste att de var tvungna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga