Inrikes #90/2017

LO-kvinnor vittnar om en övergreppskultur

Kvinnliga förtroendevalda inom LO vittnar om att sexuella trakasserier är så vanliga inom organisationen att många känner sig tvingade att avstå från att delta vid fackliga kurser. Minst ett allvarligt fall av sexuella övergrepp ska ha inträffat på LO:s kursgård Runö i Stockholm nyligen. Foto: Claudio Bresciani/TT

I spåren av den uppmärksammade #MeToo-kampanjen och de allt fler vittnesmålen om sexuella övergrepp kommer nu även berättelser inifrån LO. Flera kvinnor inom förbundet vittnar om sexuella trakasserier på konferenser och utbildningar.

Enligt uppgifter till tidningen Arbetet ska flera förtroendevalda kvinnor inom LO ha utsatts för trakasserier och sexuella övergrepp. De som vittnat talar om patriarkala strukturer och en tysthetskultur som gjort att många inte vågat berätta öppet om vad de utsatts för.

– Du är beroende av den här personen, måste samarbeta. Man tystar sig själv väldigt mycket, för att det blir jobbigt annars, säger Jenny Bengtsson som tidigare varit ordförande i Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm- Gotland till Arbetet.

Jenny Bengtsson.
Jenny Bengtsson. Foto: Leif R Jansson/TT

Jenny Bengtsson är en av dem som nu håller på att samla ihop vittnesmål från kvinnor i flera olika fackförbund.

En annan orsak till den påstådda tystnadskulturen är, enligt avslöjandet i Arbetet, att de som utsatts inte vill skada den fackliga rörelsen. Och planerna på ett nytt upprop har fått kritik i de egna fackliga leden.

– Man är inte skyddad någonstans, säger Emmelie Renlund, ombudsman på Byggnads, som också hon vittnat om trakasserier hon utsatts för, till Arbetet.

Emmelie Renlund.
Emmelie Renlund. Foto: Byggnads

Till tidningen uppger flera kvinnor att de nu valt att berätta på grund av den våg av liknande vittnesmål som samlats in i flera olika branscher de senaste veckorna. Bland annat har tusentals jurister, hundratals skådespelare och sångare berättat om de omfattande problemen som finns inom deras branscher.

En källa till Arbetet och Sekotidningen berättar att flera kvinnor tvingats lämna sina ombudsuppdrag sedan de rapporterat om sexuella övergrepp inom organisationen.

I en annan artikel som publiceras i Arbetet berättar om hur sexuella trakasserier är så vanligt förekommande att många förtroendevalda kvinnor avstår från att delta vid fackliga kurser. Nyligen ska minst ett allvarligt fall ha inträffat på LO:s kursgård Runö i Stockholm.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga