Utrikes #89/2017

Stängda gränser i Jemen orsakar svält varnar FN

Den 11 november i Sanaa. Två flickor som fått sitt hus söndersprängt i ett saudilett flyganfall. Foto: Hani Mohammed/TT

Förra veckan stängde Saudiarabien gränserna till Jemen efter att huthirebeller avfyrat en missil mot Riyadh. Nu varnar FN för att en mycket allvarlig svält kan bryta ut i Jemen om inte blockaden hävs.

Den saudiledda militära koalitionen stängde förra veckan till en början alla gränser till det krigsdrabbade Jemen, men öppnade sedan åter hamnen i Aden. Humanitära organisationer varnar dock för att en mycket allvarlig svält och sjukvårdskris kan bryta ut om inte hjälpsändningarna kan återupptas via fler gränsövergångar.

FN:s humanitära chef Mark Lowcock säger att den svält som riskerar att bryta ut kan bli den värsta som världen drabbats av på många år.

– Det kommer inte att bli som den svält vi bevittnade i Sydsudan tidigare i år där tiotusentals människor drabbades, eller som den svält som kostade 250 000 människor livet i Somalia 2011 – det kan bli den mest omfattande svält världen upplevt under flera decennier, med miljontals offer, säger Mark Lowcock.

Det mycket fattiga Jemen har länge varit importberoende, och närmare 90 procent av de viktigaste varorna i landet kommer från utlandet.

Sedan en tidigare blockad genomfördes, strax efter att striderna i landet började 2015, har närmare 20 miljoner jemeniter varit beroende av humanitär hjälp. Närmare sju miljoner människor är beroende av matbistånd och nästan 400 000 barn beräknas lida av allvarlig undernäring.

På grund av bristande finansiering kan humanitära organisationer bara nå ut till en tredjedel av landets befolkning, medan övriga är beroende av andra importerade varor. Om blockaden fortsätter kan alla matlager vara tömda inom sex veckor, enligt biståndsorganisationer.

I ett gemensamt uttalande påpekar 18 biståndsorganisationer att situationen i Jemen är “extremt bräcklig” och att alla störningar i införseln av avgörande varor som mat, bränsle och läkemedel “kan leda till att miljontals människor närmar sig svält och död”.

Organisationerna skriver också att de stängda gränserna kan få dödliga konsekvenser för en hel befolkning som lider av en konflikt som de själva inte har bidragit till. Blockaden har snabbt lett till dramatiskt ökade priser på bränsle och gas.

Det är ett mardrömsscenario och barn kommer sannolikt att dö.
Tamer Kirolos, Rädda Barnens Jemen-chef

Mark Lowcock besökte nyligen Jemen och berättade för journalister vid FN-högkvarteret om sitt möte med sjuårige Nora, som endast vägde elva kilo, vilket är normalvikten för en tvååring. Det beräknas finnas två miljoner barn i Jemen som är yngre än Nora och lider av akut undernäring och riskerar att avlida.

Rädda Barnen är en av de organisationer som skrivit det gemensamma uttalandet. Organisationens Jemen-chef Tamer Kirolos varnar för en kommande katastrof för landets barn om inte blockaden hävs.

– Det har redan innan varit svårt att få in bistånd, men om tillgången stängs helt så kommer det att resultera i katastrof. Det är ett mardrömsscenario och barn kommer sannolikt att dö, säger Tamer Kirolos.

Humanitära organisationer varnar också för att lagren av vacciner i Jemen kommer att ta slut inom en månad. Om dessa inte fylls på finns det en risk för utbrott av sjukdomar som polio och mässling, som kommer att slå särskilt hårt mot små barn som lider av undernäring.

Redan nu har 800 000 fall av kolera rapporterats i Jemen och biståndsorganisationer beräknar att den siffran kommer att fortsätta stiga och att sjukdomen kommer att drabba väldigt många barn. Kolerautbrottet har ytterligare förvärrats av den rådande bristen på mat och den utbredda undernäringen.

– Det som dödar människor i samband med svält är infektioner, eftersom människor saknar förmågan att stå emot sådant som en frisk person klarar av, säger Mark Lowcock.

FN och humanitära grupper kräver att alla gränser till Jemen öppnas igen omedelbart. I sin gemensamma skrivelse uppmanar biståndsorganisationerna till de stridande parterna att få ett slut på konflikten, vilket enligt dessa är den enda möjligheten att få ett slut på det “fruktansvärda lidandet för miljontals oskyldiga civila”.

Fler än 10 000 människor har dödats och 40 000 skadats sedan konflikten i Jemen inleddes för nästan tre år sedan.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga