Inrikes #87/2017

Hjärtintensiv uppmanas ta i tu med personalflykt

Sedan i våras har sjuksköterskorna på hjärtintensiven på Ystad lasarett flytt till följd av dålig arbetsmiljö. Nu hotas arbetsköparen med vite. Foto: Erik G Svensson

Lasarettet i Ystad riskerar böter på 100 000 kronor på grund av stora brister i arbetsmiljön. Sedan i våras har 12 av 17 sjuksköterskor på hjärtintensiven sagt upp sig och nu hotar Arbetsmiljöverket med vite om inga åtgärder sätts in av arbetsköparen.

Sjuksköterskorna på hjärtintensiven i Ystad har under en längre tid mått så psykiskt dåligt att de nu bett Arbetsmiljöverket om hjälp i hopp om att myndigheten ingriper. Vårdförbundets skyddsombud på arbetsplatsen skickade redan i våras in en så kallad 6:6 a-anmälan som rör allvarliga arbetsmiljöproblem.

Redan då hade 10 av 17 anställda sagt upp sig och de som jobbade kvar tvingades jobba extra för att klara upp situationen, rapporterar tidningen Vårdfokus.

Arbetsbelastningen har beskrivits som mycket hög och under sommaren sade ytterligare två personer upp sig. Samtidigt har de anställda uppfattat att de saknar ledningens stöd när de framfört sina åsikter.

Arbetsmiljöverket har nu skickat ett föreläggande till sjukhusledningen med hot om vite på 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas senast den 1 december. Bland annat vill de att arbetsköparen ska se till att personalen på plats vet vad som ska prioriteras när inte tiden räcker till och att de anställda tydligt ska få vetskap om vem de ska vända sig till för att få hjälp och stöd i arbetet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga