Utrikes #82/2017

Flera israeliska razzior mot medier i Palestina

Palestinier betraktar den förseglade dörren in till en nyhetsredaktion i Hebron på Västbanken. Israeliska myndigheter har beordrat militären att stänga åtta medieföretag. Foto: Mahmoud Illean/TT

Israelisk militär har slagit till och stängt åtta palestinska medieföretag på Västbanken. Samtidigt har dokument och sändningsutrustning beslagtagits.

Det var i onsdags som militär i samarbete med israeliska säkerhetsstyrkor genomförde flera räder mot palestinska medieföretag. Kontoren bommades igen och enligt lappar som sattes upp på dörrarna meddelade militären att företagen skulle hållas stängda i minst sex månader. Det skriver tidningen Journalisten.

Anledningen, enligt talespersoner från den israeliska militären, är att företagen ska ha sålt tjänster till två medier som samarbetat med Hamas. De berörda företagen, som i huvudsak är produktionsbolag på Västbanken, samarbetar bland annat med europeiska medier som brittiska BBC och franska France 24.

Nu riktas hård kritik mot militärens agerande från bland annat den globala organisationen Committee to Protect Journalists, CPJ, som uppmanar Israel att sluta trakassera palestinska medier och släppa de två journalisterna som greps i samband med räderna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga