Utrikes #77/2017

Katalonien strejkade mot röstningsräd

Barcelonas gator fylldes på tisdagen av tusentals människor som manifesterade mot den spanska centralregeringens våldsamma nedslag på helgens folkomröstning om katalansk självständighet. Foto: Manu Fernandez/TT

Över 40 fackförbund och organisationer i Katalonien strejkade under tisdagen mot den spanska regeringens våldsamma försök att stoppa folkomröstningen om självständighet. Fotbollsspelarna i FC Barcelona gjorde dem sällskap i strejken och ”landsstoppet”.

Gator tomma på bussar, taxibilar och spårvagnar. Andra gator fyllda av folkmassor som blockerade bilarnas framfart.

Det var gatubilden i den katalanska huvudstaden Barcelona under tisdagen. Över 40 fackförbund och organisationer hade varslat om generalstrejk och de två största fackförbunden uppmanat sina medlemmar att delta i protesten mot den spanska polisens våldsamma försök att stoppa folkomröstningen om katalansk självständighet under söndagen.

– Folk är arga, oerhört arga. De kom och förde med sig våldet. De har slagit människor som sträckte upp händerna. Hur kan vi vara annat än rasande, sade Josep Llavina till brittiska The Guardians reporter i Barcelona.

De har slagit människor som sträckte upp händerna. Hur kan vi vara annat än rasande.
Josep Llavina till brittiska The Guardians reporter i Barcelon

Kollektivtrafiken var under tisdagen kraftigt reducerad. Turistattraktioner, skolor och universitet var stängda. Till och med fotbollsklubben FC Barcelona tog ställning och stängde ned träningen för alla lag, även om det rapporterades att klubbens souvenirbutik höll öppet som vanligt. Men enligt tidningen El Pais stängde mer än hälften av alla företag i Katalonien ned sin verksamhet helt under tisdagen.

– Vi tog ställning igår och under söndagen mot det brutala polisinsatsen på gatorna. Vi är övertygade om att vi måste försvara våra medborgerliga rättigheter, rätten att rösta, rätten att demonstrera, oavsett ideologi. Vi är stolta över gensvaret från stadens företag, sade Salva Vendrell, ordförande för företagarföreningen Barcelona Comerç, till El País.

Bilderna på hur den spanska polisstyrkan Guardia Civíl i full kravallutrustning under söndagen bryter sig in i vallokaler, konfiskerar valurnor och misshandlar människor i alla åldrar har upprört långt utanför landet.

Sammanlagt närmare 900 personer uppges ha skadats. Men i ett tv-tal samma dag tackade premiärminister Mariano Rajoy polisen för sin insats och utrikesminister Alfonso Dastis sade till brittiska Sky News att ansåg att polisinsatsen var “proportionell”.

– Idag har alla spanjorer sett att den statliga lagen är stark och verklig och begränsar de som försöker underminera den. De har sett att lagen agerar med alla legitima medel mot provokationer och gör det effektivt och kontrollerat, sade Mariano Rajoy i det tv-sända talet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga