Från 2 000 till 60 000 medlemmar på drygt tio år. Fackförbundet ATGWU i Uganda har de senaste åren rekordökat sedan de började rikta in sig på tidigare oorganiserade grupper i samhället.
Efter de stora neddragningarna inom Ugandas offentliga sektor i slutet av 1990-talet tappade många fack sina medlemmar i takt med att arbetslösheten ökade. Samtidigt tillkom många nya jobb utan riktiga anställningar. Exempelvis bland avskedade bussförare som i stället började köra motorcykeltaxi, så kallade boda-boda, på landets gator.
Systemet med motorcykeltaxi erkändes dock inte av myndigheterna vilket gjorde att många av chaufförerna saknade formella anställningar. Det är mot denna grupp som facket Amalgamated Transport and General Workers Union, ATGWU, nu börjat rikta in sig. Något som gett omedelbart resultat.
– De har lyckats organisera den informella sektor som uppstod efter busskollapsen. Nu har de 60 000 medlemmar, säger Jane Barrett, programdirektör på det globala nätverket Wiego som arbetar med människor som jobbar inom den informella arbetsmarknaden, till tidningen Kommunalarbetaren.
En tysk rapport om facklig organisering i Afrika visar att 38 000 av huvudstaden Kampalas 120 000 boda boda-förare i dag är medlemmar i facket, vilket gjort att de lättare att komma till rätta med de stora problem som finns inom branschen.
Enligt nätverket Wiego är ATGWU:s arbete ett lyckat exempel på hur det kan gå när redan existerande fackförbund riktar in sig på arbetare som inte har formella anställningar, något som är vanligt i stora delar av världen.