Utrikes #76/2017

Taxiförarfack i Uganda på kraftig framfart

Facket Amalgamated Transport and General Workers Union, ATGWU, har börjat organisera förare inom Ugandas intormella sektor och på så vis vuxit med tiotusentals nya medlemmar det senaste decenniet. Foto: Ben Curtis/TT

Från 2 000 till 60 000 medlemmar på drygt tio år. Fackförbundet ATGWU i Uganda har de senaste åren rekordökat sedan de började rikta in sig på tidigare oorganiserade grupper i samhället.

Efter de stora neddragningarna inom Ugandas offentliga sektor i slutet av 1990-talet tappade många fack sina medlemmar i takt med att arbetslösheten ökade. Samtidigt tillkom många nya jobb utan riktiga anställningar. Exempelvis bland avskedade bussförare som i stället började köra motorcykeltaxi, så kallade boda-boda, på landets gator.

Systemet med motorcykeltaxi erkändes dock inte av myndigheterna vilket gjorde att många av chaufförerna saknade formella anställningar. Det är mot denna grupp som facket Amalgamated Transport and General Workers Union, ATGWU, nu börjat rikta in sig. Något som gett omedelbart resultat.

– De har lyckats organisera den informella sektor som uppstod efter busskollapsen. Nu har de 60 000 medlemmar, säger Jane Barrett, programdirektör på det globala nätverket Wiego som arbetar med människor som jobbar inom den informella arbetsmarknaden, till tidningen Kommunalarbetaren.

En tysk rapport om facklig organisering i Afrika visar att 38 000 av huvudstaden Kampalas 120 000 boda boda-förare i dag är medlemmar i facket, vilket gjort att de lättare att komma till rätta med de stora problem som finns inom branschen.

Enligt nätverket Wiego är ATGWU:s arbete ett lyckat exempel på hur det kan gå när redan existerande fackförbund riktar in sig på arbetare som inte har formella anställningar, något som är vanligt i stora delar av världen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga