”Tillsammans kan vi pressa hyresvärdarna”

Kritiken mot situationen på bostadsmarknaden växer. På söndag är det en nationell protestdag där aktioner anordnas på flera håll i landet i syfte att visa missnöje med svensk bostadspolitik – eller bristen därpå. Arbetaren ställde tre frågor till Sarah Kim från nätverket Ort till ort, som är en del av kampanjen Bostadsvrålet.

Inrikes
Eftersatt underhåll, hyreshöjningar, renovräkningar, utnyttjande av korttidskontrakt – ilskan över hyresvärdarnas agerande pyr. På söndag anordnas det bostadsprotester på flera håll i landet.
Foto: Anders Ahlgren/TT

Det pågår ett bostadsuppror. Berätta vad det som händer på söndag?

Sarah Kim.
Foto: Privat

– I Göteborg kommer man exempelvis kunna åka på en spårvagnstur i renovräkningarnas spår för att se vad som händer och hur människor drabbas av den nuvarande bostadspolitiken med påkostade renoveringar och kraftigt höjda hyror. Men det händer också saker i Malmö, Uppsala och Stockholm under den gemensamma parollen ”På våra villkor! Nationell protestdag för en bättre bostadspolitik”, där det framför allt lyfts tre punkter. Vi kräver att få vara med och bestämma. Vi kräver allas rätt att bo. Vi kräver en hållbar framtid.

Vilken tycker du är den enskilt viktigaste frågan i dagens bostadspolitik?

– Det handlar mycket om hela bostadsmarknaden, och att den i dag är till hyresvärdarnas fördel. De kan höja hyrorna och utnyttja alla oss som är beroende av ett hem. Vi som hyresgäster saknar skydd och blir tvingade att acceptera dagens villkor. Därför är det viktigt att vi hörs och visar att vi faktiskt är skitarga.

Vi vill visa att det finns en mobilisering som är stark i flera områden.

Vad hoppas du att en sådan här protestdag ska leda till?

– Det handlar om att visa att det finns en allmän oro i hela landet och att vi kan ta upp kampen tillsammans. Vi vill visa att det finns en mobilisering som är stark i flera områden. Visa på möjligheterna i den kollektiva kampen, att det lönar sig att kämpa. Ensam är det svårt, men tillsammans kan vi faktiskt sätta press på hyresvärdarna.