”Modernt slaveri” kallar de Indonesiska chaufförerna sitt arbete. Hundratals taxiförare på den världskända plattformsdistributören och lågprisentreprenören Uber gick ut i strejk och protester över hela Indonesien.
Härom veckan tog över 200 chaufförer på plattformsdistributören Uber som Arbetaren tidigare skrivit om, till gatan i Jakarta, Indonesiens huvudstad. Protesten var den tredje aktionen sedan konflikten började i maj. Många av de förare som inte kunde delta i demonstrationerna, stängde i solidaritet av Ubers kommunikationsradio, den teknik som förmedlar körningar.
I stora drag rör det sig om en kamp om arbetsförhållanden och lönenivåer. Lönerna har varit mycket låga och villkoren och förstärkningarna nästan obefintliga, vilket gjort att många taxiförare inte har kunnat underhålla sina bilar ordentligt eller ha råd med bensin.
Till det är det många som ser stora problem i att det inte går att förhandla om grundlönen samt att det inte råder någon klarhet kring förarnas anställningsstatus, då de är så kallat “egenanställda”.
En förare meddelade att han efter att ha jobbat ett 24-timmars pass, från en morgon till en annan, tjänat motsvarande 79 kronor. Flera förare har rapporterat att de till och med ibland förlorar pengar under sina arbetspass. Bland annat för att Uber tar en viss procentsats på varje resa, men också eftersom företaget gör avdrag i händelse av att en resa blir inställd.
Rådande situation tvingar flera av förarna att parallellt arbeta för andra plattformsdistributörer.

En delegation på tio förare har än så länge haft möte med ledningen på Uber. På mötet nekades dock deras advokater tillträde och förarnas mobiltelefoner konfiskerades. Nu har chaufförerna sammanställt en lista med flera krav och planerar, i det fall att företaget inte möter deras krav inom två veckor, fler strejker och aktioner.
Förarna är självorganiserande och har format gruppen KUMAN Drivers Collective med stöd av anarkosyndiskalistiska PPS, som också kallat till en internationell solidaritetsaktion på Ubers huvudkontor. En internationell solidaritetsdag kommer också att hållas 9 september.