Kraftigt ökade hyror för nybyggda lägenheter

Nyproduktionshyrorna rusar iväg. Det visar Hem & Hyras nya hyreslista över nybyggda lägenheter. Toppar gör Stockholm, Göteborg och Uppsala medan Malmö hamnar något längre ned.

Inrikes
I Stockholm, Göteborg och Uppsala har näst intill alla lägenheter som är med i Hem & Hyras undersökning en hyra som är dubbel så hög som snittet i Sverige.
Foto: Anders Wiklund/TT

Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra har kartlagt hyresnivåerna för nybyggda lägenheter. Den visar att nyproduktionshyrorna nu skenar i
väg. 30 procent av lägenheterna på deras lista kostar mer än 2 000 kronor per kvadratmeter och år. En siffra som är 100 procent mer än
genomsnittshyran.

I Stockholm, Göteborg och Uppsala är mönstret tydligast – där har näst intill alla lägenheter som är med i undersökningen en hyra som är dubbel så hög som snittet i Sverige, vilket ligger på 994 kronor per kvadratmeter och år.

Undersökningen berör Sveriges 10 största städer.

Ett skäl till att det kostar så mycket och som nämns i sammanställningen är att nyproducerade lägenheter de facto är dyrare. Men tidigare fanns det statliga subventioner som jämnade ut förhållandena. Som Arbetaren skrivit tidigare spelar också bostadsbristen in. Den pressar upp hyresläget generellt och gör det enkelt för fastighetsägare att ta ut mer i hyra.