Utrikes #66/2017

Tiotusentals flyktingar förflyttas i Angola

Ett krigsskadat kongolesiskt barn i provinsen Lunda Norte i Angola. UNHCR rapporterar att hundratals människor, däribland ett 60-tal barn, mördats de senaste månaderna i Kongo-Kinshasa i något som kan beskrivas som etniskt rensning. Foto: UNCHR/TT

FN:s flyktingorgan UNHCR förflyttar fler än 33 000 kongolesiska flyktingar från överfulla tillfälliga läger i norra Angola till mer permanenta bostäder i Lóvua längre norrut. Människorna är på flykt från grannlandet Kongo-Kinshasa som härjas av omfattande våldsamheter. Totalt har över en miljon människor i Kongo-Kinshasa tvingats lämna sina hem på grund av konflikten.

Sedan i april har tillströmningen av människor ökat till provinsen Lunda Norte i Angola. De flyr från våldet i grannlandet Kongo-Kinshasa. I våras inrättade Angolas regering tillfälliga läger i Cacanda och Mussunge i nordöstra delen av landet.

Från början diskuterade myndigheterna frågan om mer permanenta bostäder skulle uppföras för att garantera stabiliteten i landet. Mottagningscentren blev snabbt överfulla och situationen blev väldigt

– För två månader sedan inledde myndigheterna arbetet med att inrätta permanenta bostäder i Lóvua, säger Margarida Loureiro som arbetar vid FN:s fältkontor i provinshuvudstaden Dundo i Lunda Norte.

Omkring 400 familjer har redan förflyttats från Mussunge. Av alla de flyktingar som registrerats har inte alla valt att bo i UNHCR:s tillfälliga läger. En del har stannat i byar som tagit emot dem på andra håll i provinsen Lunda Norte.

FN:s flyktingorgan UNHCR och lokala myndigheter har vid möten uppmärksammat kommuner på behovet av att skapa utrymme för flyktingar i Lóvua, som ligger tio mil från gränsen till Kongo-Kinshasa. Där inrättas nu nio zoner med nio byar i varje och 72 tomter i varje by. Varje by ska kunna rymma 360 personer som mest.

Familjer får först mat och filtar när de anländer. Efter ett dygn tilldelas de en tomt där de får möjlighet att bygga ett eget hus.

En vädjan skickades ut inom FN i juni om 65,5 miljoner dollar för att möta behoven, men det har inte gett mycket resultat – endast 32 procent av pengarna har kommit in. Organisationer beräknar att 50 000 kongolesiska flyktingar kommer att behöva hjälp vid årets slut.

– För att kunna säkerställa ett hållbart upplägg i Lóvua behöver vi fortfarande mer finansiering, säger Margarida Loureiro.

Angola har undertecknat FN:s flyktingkonvention och har under lång tid tagit emot flyktingar från Kongo-Kinshasa. Innan tillströmningen i april fanns det redan 13 400 flyktingar som kommer från Kongo-Kinshasa i landet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga