Inrikes #66/2017

Foodora i nytt blåsväder

Enligt lag ska en olycka av det slag som drabbade ett av Foodoras cykelbud förra året direkt anmälas till Arbetsmiljöverket. Men för Foodora tog det nästan ett år innan olyckan rapporterades. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det stormar runt matleveransföretaget Foodora igen. Enligt en åklagare har de brutit mot arbetsmiljölagen efter att ett av deras cykelbud blivit påkörd av en bil på arbetstid.

Det kritiserade matleveransföretaget Foodora utreds nu av polisen.

Det senaste året har framkommit en hel del klagomål om de anställdas arbetsförhållanden och om lönesystemen för kurirer vid den typ av plattformsdistributörer som Foodora är. Det har också  framhållits att den som jobbar som egenanställd vid den här typen av företag inte på något sätt är försäkrad.

Nu får ett av de ledande matleveransföretagen, Foodora, svidande kritik även från Arbetsmiljöverket.

Ett cykelbud som körde för Foodora i Stockholm blev påkörd av en bil under ett av sina pass i april förra året. Budet fördes med ambulans till sjukhus. Enligt lag ska en olycka av det här slaget som inträffar på arbetstid utan dröjsmål anmälas till Arbetsmiljöverket. Men för Foodora tog det nästan ett år innan olyckan rapporterades. Till tidningen Arbetet säger åklagaren Gunnar Jonasson att företaget gjort sig skyldig till brott mot arbetsmiljölagen.

– Brottet avser att anmälan inte har gjorts i tid. Jag har givit direktiv till polisen om hur händelsen ska utredas. Förundersökningen pågår, säger Gunnar Jonasson till tidningen Arbetet.

Arbetsmiljöverkets inspektion, som enligt rutin följer på en anmälan, avslöjade en hel del brister med den mobila arbetsplats som matlevernasföretaget Foodora är – bland annat att företaget inte har några upprättade rutiner kring hur den här typen av situationer ska skötas. Enligt personalen sker olyckor titt som tätt, men det här är den första olyckan som Foodora rapporterat in.

Även fungerande  åtgärdssystem för hur olyckor på arbetsplatsen ska kunna förebyggas saknades på företaget vid Arbetsmiljöverkets inspektion.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga