Inrikes #62/2017

Ingen gripen efter attack på afghanska ungdomar

De afghanska ungdomarna har flyttat sin sittstrejk från Mynttorget i Stockholm till Medborgarplatsen. Ungdomarna protesterar mot utvisningarna till Afghanistan. Foto: Christine Olsson/TT

Protesterna växer efter nazistattacken på de sittstrejkande afghanska ungdomarna i Stockholm. Upp till 1 000 personer deltog i onsdagens demonstration. Ingen av angriparna har dock gripits, eller delgivits misstanke, efter händelsen.

Det pågår en utredning om misshandel men ingen av de cirka 15 nazister från Nordisk ungdom, som i tisdags kväll gick till attack mot de sittstrejkande afghanska ungdomarna med rökbomber, är skäligen misstänkt. Ingen greps heller efter attacken. Det meddelar polisen när Arbetaren når dem under torsdagen.

Nu fortsätter hoten att strömma mot ungdomarna – samtidigt som protesterna och stödet för de ensamkommande från Afghanistan växer.

Första natten på Södermalm var det omkring 200 personer som övernattade och flera volontärer och vuxna höll vakt i skift.
Första natten på Södermalm var det omkring 200 personer som övernattade och flera volontärer och vuxna höll vakt i skift. Foto: Sarah Liz Degerhammar

Attacken mot de sittstrejkande ungdomarna på Mynttorget, som slutade i att tre afghanska ungdomar fördes till sjukhus, väckte mycket ilska och oro, men också kämparglöd. När manifestationen på onsdagen flyttade från Mynttorget till Medborgarplatsen, med en demonstration, hade antalet växt till upp emot 1 000 personer. Första natten på Södermalm var det omkring 200 personer som övernattade och flera volontärer och vuxna höll vakt i skift.

På torsdagsmorgonen är det dessutom fullt vid donationsplatsen på Medborgarplatsen. Det är många som vill hjälpa till på olika sätt, vakta, donera, bidra med underhållning. Några vill visa film för ungdomarna. Till svar får de av en av volontärerna att det är ungdomarna som ska bestämma det, allt måste gå via dem, det är deras aktion.

Samma volontär berättar att första natten efter flytten varit förhållandevis lugn men att många varit oroliga. Att det varit god stämning, att vissa suttit uppe och umgåtts och pratat med varandra natten igenom, medan andra sovit. Nu ska många av de volontärer som varit vakna få åka hem och nya ska komma till platsen.

En volontär berättar att första natten efter flytten varit förhållandevis lugn men att många varit oroliga.
En volontär berättar att första natten efter flytten varit förhållandevis lugn men att många varit oroliga. Foto: Sarah Liz Degerhammar

Samtidigt är det flera som vittnar om att det fortfarande kommer in hot från rasistiska och nazistiska grupper. Därför uppmanar Ung i Sverige, nätverket som tagit initiativ till sittstrejken, vuxna och andra i solidaritet, att komma till Medborgarplatsen och sitta med dem. Framför allt nattetid.

Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna. Det är också därför som vi inte har möjlighet att tillgodose de önskemål ni har om ett generellt beslut om att alla människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige.
Mikael Ribbenvik, generarldirektör, Migrationsverket, i mejl till ungdomarna

På onsdagen kom också ett svar från Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik per mejl till Ung i Sverige och Fatemeh Khavari, en av organisationens talespersoner. I det refererar han ett möte han haft med Ung i Sverige för ett par veckor sedan, där han menar att han tagit åt sig det gruppen vill framföra. I övrigt utvecklar han det som gick ut i Migrationsverkets standardsvar till medierna härom dagen. Även om Migrationsverket bedömer att säkerhetsläget är allvarligt i landet och att det har försämrats det senaste året så finns skillnader, menar man, mellan olika regioner.

– Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna. Det är också därför som vi inte har möjlighet att tillgodose de önskemål ni har om ett generellt beslut om att alla människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige, skriver Mikael Ribbenvik bland annat i sitt svar.

Han avslutar sitt meddelande så här:

– Jag har stor respekt för ditt och er organisations engagemang för era vänner som inte fått uppehållstillstånd. Ett engagemang som jag fick god inblick i under samtalet med dig.

Anslag vid Meborgarplatsen i Stockholm.
Anslag vid Meborgarplatsen i Stockholm. Foto: Sarah Liz Degerhammar

Senare samma dag formulerar FARR, Flyktiggruppernas Riksråd, i ett pressmeddelande ett krav gentemot Migrationsverket. De skriver bland annat så här:

– De som inte bedöms ha skyddsbehov i Sverige hänvisas till internflykt i ett land som faller sönder och som saknar fungerande myndigheter. De vi talar om är unga människor ofta utan något sammanhang i ”hemlandet”.

De anser det vara nödvändigt att Migrationsverket snarast formulerat ett nytt rättsligt ställningstagande, som svarar mot de senaste rapporterna om våld mot civila från bland annat från FN-organet UNAMA.

– Det är dessutom högst angeläget att Migrationsverket åter tar ställning till den allmänna säkerhetssituationen i Afghanistan ur ett individperspektiv. Att återvända till ett land där inre väpnad konflikt råder utan fungerande myndigheter och utan eget nätverk innebär en utsatthet som kan få svåra konsekvenser för den enskilde, skriver de i sitt pressmeddelande på onsdagen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga