Två veckor långt upplopp i Jerusalem

Det nästan två veckor långa upploppet i Jerusalem har ebbat ut. Men trots att stämningen inte eskalerar kan den inte kallas lugn, menar Palestinagruppernas ordförande Anna Wester som nyligen besökt området till Arbetaren.

Utrikes
Israeliska poliser riktar sina vapen mot palestinska demonstranter utanför gamla stan i Jerusalem vid fredagsbönen den 28 juli.
Foto: Ariel Schalit/TT

Oroligheterna i Jerusalem har pågått sedan mitten av juli och uttryckt sig genom polisvåld mot demonstranter utanför al Aqsa-moskén. Israel uppger att konflikten startade när två soldater den 14 juli sköts ihjäl av israelisk palestinsk polis.

Israel valde sedan att sätta upp metalldetektorer och kameror utanför moskén, kameror som efter påtryckningar och bojkott från omgivande länder och muslimska ledare togs ned.

Under fredagsbönen fortsatte palestinska demonstranter sin protest och motades bort av polis. Enligt flera mediekällor är läget nu lugnt, något Palestinagrupperna i Sverige vänder sig emot.

– Israels agerande att slå ned protester och ta kontrollen över palestinska platser är en del av den pågående ockupationspolitiken. Övertagandet av östra Jerusalem har skett gata för gata under lång tid, det startade inte vid moskén, säger Palestinagruppernas Anna Wester, som nyligen besökt Palestina, till Arbetaren.

Hon berättar att det sedan många år hålls ickevåldsdemonstrationer över hela Palestina varje fredag, som slås ned med brutalt våld av israelisk militär. Detta får sällan uppmärksamhet i media.

– Jag skulle inte beskriva läget som lugnt nu vare sig i östra Jerusalem eller någon annanstans i Palestina. Det som nu skett kring moskéområdet är en del av den pågående ockupationen och apartheidpolitiken.

Anna Wester besökte också Gaza under sin vistelse och beskriver situationen som omtumlande och akut. Konflikten mellan palestinska Hamas och den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas har eskalerat, och i juni i år beslutade Abbas att minska betalningarna till Israel för elektricitet som levereras till Gaza.

Åtgärden ses allmänt som ett av flera försök från Abbas att ta makten från Hamas, som fortfarande styr i Gaza.

– Det är ont om vatten och det finns ingen elektricitet. Jag mötte cancerpatienter som inte tillåts lämna Gaza för att få hjälp. Det handlar ju om ett utspel från Abbas delvis, men det här läget beror ju mest på blockaden.

Under dessa två veckor har lika många människor dödats som under en timme i Mosul.
Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet

Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet och expert på Israel/Palestina-konflikten, säger att det två veckor långa upploppet definieras av det stora antalet människor i omlopp i staden.

– Med demonstranter och soldater inräknade så är upploppet det största på 15 år, säger han till Arbetaren.

Att huvudsätet var Jerusalem har blåst upp händelserna och graden uppmärksamhet de fått, inte bara för religiösa utan också nationalistiska intressen. Anders Persson säger att båda sidor är bortskämda gällande mediebevakning och utländskt stöd.

– Detta hade inte alls fått lika stor uppmärksamhet om det hänt på en helt annan plats än Jerusalem där omvärldsbevakningen är som störst. Israel/Palestina-konflikten är intressant ur medieperspektiv – under dessa två veckor har lika många människor dödats som under en timme i Mosul. Men ändå uppmärksammas det mer på grund av tradition, läge och bevakningsbenägenhet. Svenska medier har ju rapporterat om detta i årtionden nu.

Israeliska dödsfall belyses mer i svenska medier än några andra dödsfall, bekräftar Anders Persson Han menar att orsaken till det stora medieuppbådet kan vara att den två veckor långa konflikten, enligt flera källor, startat med två dödade israeliska soldater.

– Enligt tradition är det intressantare när israeler dödas. Det ses som startskottet och folk undrar vad som ska hända nu, säger han.