Inrikes #56/2017

Ship to Gaza på turné

Inför sommaren genomför Ship to Gaza två turnéer i Sverige med båt och husvagn. På bilden från 2012 Ship to Gazas då nyriggade segelfartyg Estelle. Foto: Bertil Ericson/TT

Den svenska organisationen Ship to Gaza har vid ett par tillfällen de senaste åren försökt bryta Israels blockad av Gazaremsan och nå fram till Gaza med förnödenheter per båt. Israel har bordat fartygen – den mest uppmärksammade bordningen gjordes 2010 då israelisk militär stoppade fartygen i Gaza Freedom Flotilla, som svenska Ship to Gazas båt […]

Den svenska organisationen Ship to Gaza har vid ett par tillfällen de senaste åren försökt bryta Israels blockad av Gazaremsan och nå fram till Gaza med förnödenheter per båt. Israel har bordat fartygen – den mest uppmärksammade bordningen gjordes 2010 då israelisk militär stoppade fartygen i Gaza Freedom Flotilla, som svenska Ship to Gazas båt ingick i, och sköt ihjäl nio turkiska besättningsmedlemmar på ett av flottiljens fartyg, något som skapade stor internationell uppmärksamhet.

Inför sommaren genomför Ship to Gaza två turnéer i Sverige med båt och husvagn och kommer att besöka platser runt både ost- och västkusten.

Under turnén kommer gruppen att informera om nästa års planerade aktion Armada for Gaza, som seglar genom Europas floder från maj för att slutligen, enligt planen, nå Gaza i oktober. Den svenska turnén vill också informera om arbetet inom organisationen och hur allmänheten kan bidra till att häva blockaden mot Gaza.

Mikael M Karlsson är medieansvarig på Ship to Gaza.

–  Ambitionen är att på varje ort hålla samtal och genom dessa inspirera människor att gå med i vår organisation. Till exempel genom att bli medlem, aktivist, hjälpa oss att sprida information eller genom att skänka donationer, säger han till Arbetaren.

Pengarna går till båtar och symboliska gåvor till befolkningen i Gaza. Mikael M Karlsson understryker att han ser det politiska engagemanget som viktigast.

– Endast genom att uppmana till hävning av blockaden kan vi nå faktisk förändring.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga