Inrikes #56/2017

Nyanlända skickas till kommuner utan bostad

Nyanlända i Malmö. Migrationsverkets frångår numera sin princip att inte skicka personer till kommuner där det inte finns någon garanti att de kommer få bostad. Foto: Drago Prvulovic/TT

Färre nyanlända väljer själva var i Sverige de ska bosätta sig, rapporterade Sveriges Radio i veckan. Något etableringsminister Ylva Johansson och Sveriges kommuner och Landsting ser positivt på. Det är den nya bosättningslagen som kom i fjol som sägs vara orsaken. Samtidigt är det många kommuner som inte lyckats ordna boende för nyanlända.

Under en längre tid har det pågått en debatt om huruvida nyanlända ska få bosätta sig var de vill eller inte. Vissa kommuner har velat sätta stopp för den rörelsefriheten med argumentet att det skapar mer segregation, eftersom många då väljer att bosätta sig nära personer de känner. Man har framhållit trångboddhet, utsatthet, överfyllda lägenheter och ”dåliga sociala miljöer”.

Svaret på detta blev bosättningslagen som föreskriver att alla kommuner måste ta emot och ordna boende åt ett antal nyanlända. Till viss del har det lett till att fler nyanlända också ber myndigheter om hjälp att hitta boende.

Till Sveriges Radio säger chefsekonomen Annika Wallenskog på Sveriges Kommuner och Landsting att det är positivt att människor inte väljer eget boende.

– Det är bra, vi tycker att färre personer ska bo i eget boende. Kommunerna har varit väldigt duktiga på att ta emot. Lagen har spelat stor roll och har gjort att vi fått en jämnare fördelning över landet, det är bra, säger hon till radion.

Det är bra, vi tycker att färre personer ska bo i eget boende.
Annika Wallenskog, Sveriges Kommuner och Landsting

Samtidigt rapporterade tidningen Hem och hyra den 7 juli om att nyanlända skickas till kommuner utan ordnad bostad, till kommuner som inte anser sig vara redo. Något som enligt Migrationsverket beror på att det är för många som fortfarande sitter kvar på asylboende.

– Vi har kommit till den punkt där vi ändå måste skriva ut personer som får åka till de kommuner de är anvisade till. Det går inte att vänta hur länge som helst, säger Åsa Lindberg, regionchef på Migrationsverket Region Syd till Hem och hyra.

Migrationsverkets frångår därmed sin princip att inte skicka personer till kommuner där det inte finns någon garanti att de kommer få bostad. De menar till sitt försvar att de under lång tid legat på de kommuner som inte klarat av 2016 års krav på mottagande.

Det rör sig enligt Migrationsverket om 23 kommuner som inte uppfyllt sin kvot. Bland de asylsökande är det över 13 000 som fortfarande väntar på boende.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga