Inrikes #53/2017

90 städare varslade på Stockholmspendeltågen

Efter att ha haft hand om städningen på Stockholmspendeltågen i bara ett halvår gör sig nu Solreneriet av med nästan hälften av städarna. Foto: Henrik Montgomery/TT

I måndags förra veckan varslade Solreneriet 90 städare på Stockholms pendeltåg om uppsägning. Efter att ha haft hand om städningen i bara ett halvår gör sig nu företaget av med nästan hälften av städarna. Beskedet möttes med oro och stress, men också av protester. Under invigningen av Citybanan genom staden i söndags samlades städare organiserade i Seko för att visa politikerna vad de tycker om upphandlingsprocessen.

Det var i slutet av förra året som MTR tog över driften av pendeltågen i Stockholm, inklusive städningen. Den nya arbetsköparen gav sedan uppdraget för den biten vidare till underleverantören Solreneriet.

Carolin Evander, ombudsman på fackförbundet Seko i Stockholm, tycker att de kraven som vid upphandlingen kom från landstingspolitiker och Trafikförvaltningen nu blivit helt verkningslösa.

Carolin Evander, Seko.
Carolin Evander, Seko. Foto: Anna Ledin Wirén/Seko

– På papperet såg det först bra ut. Politikerna och Trafikförvaltningen stipulerade ett krav på att det ska vara en verksamhetsövergång där man också tar över personalen. Men om halva styrkan sedan sägs upp kort därefter, då har uppenbarligen politikerna beställt mindre städning. Det är inte att ta över all personal, säger Carolin Evander till Arbetaren.

Mellan Solreneriet och fackförbunden Seko och Unionen pågår det just nu förhandlingar, och om dem kan Evander inte säga så mycket. Josephine Johansson, HR-chef på Solreneriet, menar att varslen är en nödvändig åtgärd man vidtagit för att få företaget att funka

– Detta är en jättetråkig åtgärd men de ekonomiska kalkylerna går inte ihop för uppdraget och då måste vi ta ett ansvar för den här processen som arbetsgivare, säger hon till Arbetaren.

Carolin Evander på Seko menar å sin sida att även MTR har en del i att människor nu riskerar att förlorar jobbet.

– Vill Solreneriet sparka hälften av oss så kan de göra det. Frågan är hur mycket SL betalar MTR för städningen. Vi vet vad Solreneriet får av MTR men vad MTR får vet vi inte. De har antagligen anlitat Solreneriet av en anledning.

En annan sak som är viktig enligt Carolin Evander är att se till att MTR tar över ansvaret för personalen i det fall Solreneriet inte klarar det ekonomiskt.

– Om Solreneriet går i konkurs vill vi att MTR tar över personalansvaret. Det står i tilldelningsbeslutet som kom från Trafikförvaltningen att MTR skulle ha ett helhetsansvar för pendeltågstrafiken. Men sedan valde de att lägga ut städningen.

Det står i tilldelningsbeslutet som kom från Trafikförvaltningen att MTR skulle ha ett helhetsansvar för pendeltågstrafiken. Men sedan valde de att lägga ut städningen.
Carolin Evander, ombudsman, Seko

MTR Nordics pressansvarige Claes Nyberg svarar Arbetaren att de varken kan eller får lägga sig i Solreneriets organisation.

– Vi har gjort en upphandling enligt de kvalitetskrav som ska uppnås vad det gäller städningen och sedan är det upp till Solreneriet själva att bestämma över sin arbetsorganisation, säger Claes Nyberg och fortsätter:

– Vi har fått försäkringar från Solreneriet att de ska uppfylla kvalitetskraven. Det finns ingenting i de kraven som berör personalstyrkan.

Trots att städarna uttrycker en stor besvikelse gentemot MTR så vill ändå Carolin Evander på Seko understryka att det yttersta ansvaret faller på politikerna.

– Vi har ju haft högerstyre i 10 år. Där landstinget, med sin politiskt- och ideologiskt drivna idé på fullaste allvar tror att de tjänar pengar på de här upphandlingarna. Vi har gjort egna studier som visar på att kostnaderna för driften bara ökat för varje upphandling.

Under demonstrationen som arrangerades vid invigningen av Citybanan var det i huvudsak trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons, M, man ville nå.

– Tamsons bryr sig inte om personalen, han bryr sig bara om att det är rent på stationerna, inte ifall städarna får springa och blir påpiskade under sina arbetspass, säger Carolin Evander.

Arbetaren har försökt nå Kristoffer Tamsons under dagen utan framgång.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984