Inrikes #51/2017

Svenskt Flyg korade till årets grönmålare

Svenskt flyg har enligt Jordens vänner utmålat flygresor som allt miljövänligare – trots att de effektiviseringar som lett till minskade utsläpp per passagerarkilometer ätits upp av ökade resor. Foto: Matthias Schrader/TT

Varje år delar Jordens vänner ut det bland politiker och företag föga åtråvärda men inom klimatrörelsen desto mer uppskattade greenwashpriset. I år korades Svenskt Flyg till segrare och pristagare i Almedalen, då företaget fått 40 procent av rösterna.

– Att framställa ökad miljöbelastning som en framgång för miljön är en typisk grönmålning och därför tar Svenskt Flyg och deras ordförande Niklas Nordström hem årets greenwashpris, säger Andrea Söderblom-Tay, en av Jordens vänners två ordföranden, i ett pressmeddelande.

Svenskt flyg har enligt Jordens vänner utmålat flygresor som allt miljövänligare – trots att de effektiviseringar som lett till minskade utsläpp per passagerarkilometer ätits upp av ökade resor. Utsläppen har enligt statistiken ökat markant sedan 1990.

Utöver Svenskt Flyg var även TUI, GO4LNG och HagaInitiativet nominerade till årets greenwashpris.

– Alla fyra försöker framställa väldigt miljöbelastande verksamheter som något med låg belastning. Skrapar man bara på ytan ser man tydligt att det gröna färglagret är väldigt tunt, säger Andrea Söderblom-Tay.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984