Arbetsmiljöverkets undersökning, som bland annat bygger på 3200 intervjuer med arbetsköpare runt om i landet, visar att många ser sig tvingade att tumma på reglerna för att överleva i branschen. Vanligast är det inom bygg- och transportbranschen, där så många som en av fyra tillfrågade säger att de ibland fuskar med de gällande regelverken. Anledningen, menar de, är att vinna konkurrensfördelar genom exempelvis minskade kostnader.
– Det här är en kamp som vi har drivit länge. Som det sett ut har den som fuskar getts fördelar vid upphandlingar, säger Emil Burman, utredare vid Transportarbetareförbundet, till Arbetaren.
Vi kan inte ha det så att arbetare ses som slit- och slängprodukter som går att byta ut vart fjärde år.
Emil Burman, utredare vid Transportarbetareförbundet
Emil Burman säger att det inom transportsektorn finns många företag som vill ge schysta villkor för de anställda men som ändå känner sig tvingade att frångå reglerna för att kunna konkurrera på den allt hårdare åkeribranschen. Särskilt vanligt är det att det fuskas med kör- och vilotider för chaufförerna. Allt för att schemaläggningen pressas.
– Upphandlarna måste ställa krav. Vi kan inte ha det så att arbetare ses som slit- och slängprodukter som går att byta ut vart fjärde år. Ändå upplever jag att vi kommit en bit på vägen med den nya upphandlingslagen.
Människor ska inte utnyttjas och skadas.
Kicki Höök, utredare på Arbetsmiljöverket
Undersökningen är en del av Arbetsmiljöverkets arbete med att motverka osund konkurrens och bygger på ett samarbete flera andra myndigheter.
Så många som fyra av tio av de tillfrågade arbetsköparna uppger också att de bedömer att risken att bli upptäckt vid fusk är låg. Det handlar bland annat om svarta löner, för långa arbetspass och brutna regler kring arbetsmiljön.
– Människor ska inte utnyttjas och skadas. Det får inte vara så at företag som följer reglerna ska konkurreras ut av oseriösa aktörer som vinner kontrakt med dålig arbetsmiljö, säger Kicki Höök som lett arbetet mot osund konkurrens vid Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.
De branscher som undersökts, inom både offentlig och privat sektor, är bygg, transport, hotell- och restaurang samt verksamheter inom lant- och skogsbruk. Frågorna som ställts har rört vad arbetsköparna har för uppfattning om attityder och beteenden inom deras egen bransch vad gäller att konkurrera genom att bryta mot regelverk på arbetsmarknaden.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.