Inrikes #47/2017

Säpo räknar med tusentals islamister

Flest sympatisörer har terrorsekten IS, enligt Säpo, i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nya siffror från Säpo pekar på att det idag finns tusentals våldsbejakande islamister i Sverige. Ökningen betecknas som explosionsartad de senaste åren.

– Vi har aldrig sett något liknande i den omfattningen förut, säger säkerhetspolischefen Anders Thornberg till nyhetsbyrån TT.

Säpo beskriver situationen som allvarlig och håller just nu på att sammanställa de nya siffrorna. Framför allt handlar det om personer som sympatiserar med terrorsekten IS och värst är läget enligt Säpo i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro.

Men Anders Thornberg förklarar samtidigt för TT att det endast är ett fåtal av dessa personer som har förmåga eller avsikt att begå ett terrorattentat. Bakom ökningen ligger enligt Säpo den intensiva propagandan från IS som sänds ut från striderna i Syrien och Irak.

Ändå ligger terrorhotbedömningen kvar på samma nivå som 2010.

– Men vi följer varje dag om det finns anledning att ändra hotnivån, säger Anders Thornberg till TT.

Det senaste året har en rad större terrordåd i bland annat Storbritannien, Frankrike och på Drottninggatan i Stockholm ägt rum.

Säpo meddelar nu att de måste ”tänka nytt” i arbetet med att förhindra attentat.

– I dag har man en idé, sedan kanske man köper två knivar eller hyr en lastbil och kör in i en folkmassa, säger Anders Thornberg till TT och berättar att de tar alla underrättelser på fullt om potentiella hot allvar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga