Rysk aktivist hjälper Putins propagandakanal

Den ryska vänsteraktivisten Aleksej Sachnin, som kom till Sverige 2013 och fick politisk asyl sedan han flytt Vladimir Putins regim, jobbar nu för den statliga ryska propagandakanalen Russia Today, RT. Det rapporterar SVT som gjort ett nyhetsinslag om hur han varit med kanalen och dokumentärfilmat kampen för BB i Sollefteå. Själv förnekar Sachnin att han arbetar för RT.

Inrikes
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med Russia Todays chefredaktör Margarita Simonyan. "Det är ju den ryska ledningen som tillsätter cheferna och då blir det naturligtvis folk som är lojala och gör jobbet", säger Rysslandsforskaren Lena Jonsson angående RT.
Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo/TT

Den ryska vänsteraktivisten Aleksej Sachnin befann sig i veckan i Ångermanland där han för den ryska tv-kanalen Russia Todays räkning arbetar med ett reportage om protesterna mot nedläggningen av BB i Sollefteå. Det rapporterar SVT.

Produktionen, för vilken Aleksej Sachnin enligt SVT är tv-teamets producent, är tänkt att vara en del i en dokumentär om den ryska revolutionens inverkan på Sverige. Sachnin beskriver i ett inslag på SVT hur teamet följer den livliga vårddebatten som pågått i Norrlands inland det senaste året.

Jag jobbar inte för RT.
Aleksej Sachnin, rysk aktivist

Aleksej Sachnin, som de senaste åren skrivit åtskilliga gånger på bland annat Aftonbladets kultursidor, har från flera håll pekats ut som rysk desinformatör. Själv menar han att han är politisk flykting och en av ledarna i den ryska Vänsterfronten som bland annat legat bakom flera stora protester mot Rysslands president Vladimir Putin de senaste åren.

Aleksej Sachnin.
Foto: Privat

Till Arbetaren säger Aleksej Sachnin att han inte jobbar för RT utan enbart hjälper en kompis, som han beskriver som vänsteraktivist och regissör anställd av kanalen, att samla underlag i Sverige.

– Jag bara hjälpte att ordna intervjuer. Jag hoppas att Expressen kommer att publicera mitt svar som förklarar det, säger han.

På frågan om vad hans syn på RT är svarar Aleksej Sachnin att han ser kanalen som ett propagandamedel för den ryska staten. Samtidigt tycker han inte att det är något konstigt med att han, som säger sig ha flytt Putinregimens repression, nu hjälper den statligt finansierade kanalen som har nära band till Putin och Kreml.

– Jag är ganska säker på att den här filmen inte kommer att vara Putinpropaganda, säger han.

Det handlar om medveten propaganda från Kreml även om det inte är Putin som sitter och bestämmer vad som ska rapporteras.
Lena Jonsson, Rysslandsforskare

Lena Jonsson är Rysslandsforskare specialiserad på rysk inrikespolitik vid Utrikespolitiska institutet och hon känner till uppgifterna om att Aleksej Sachnin arbetar för RT. Hon vill dock inte uttala sig om det enskilda fallet.

– Russia Today är en statskontrollerad propagandakanal, men det faktum att nyheterna riktar sig till en utländsk publik ger dem lite mer svängrum.

Lena Jonsson.
Foto: Utrikespolitiska institutet

Hur skiljer sig kanalen mot till exempel svensk public service?

– Det handlar om medveten propaganda från Kreml även om det inte är Putin som sitter och bestämmer vad som ska rapporteras. Det är ju den ryska ledningen som tillsätter cheferna och då blir det naturligtvis folk som är lojala och gör jobbet. Om man ska göra karriär inom RT gäller det att följa vindarna som blåser.

Men hur ser du på att man som politisk dissident får uppdrag av kanalen?

– Jag kan som sagt inte uttala mig om just det fallet, men jag kan ju tänka mig att en ingång om man vill jobba där beror på hur man ser på annekteringen av Krim och hur man ändrat eventuella åsikter.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, en av Aleksej Sachnins arbetsköpare, skrev i en artikel på fredagsförmiddagen att hon tycker att det är ”omdömeslöst” av Sachnin att samarbeta med RT.

Linderborg skriver: ”Ställer man upp i RT.com får man räkna med att uppfattas som en del av kanalens hela kontext. Att ifrågasätta Aleksej Sachnin för att han medverkar där är med andra ord helt rimligt.”

Samtidigt förklarar kulturchefen att hon kommer att fortsätta samarbeta med och publicera artiklar av honom.