Kultur #46/2017

På landet med Ottar

I nya numret av Ottar reser vi ut från storstäderna. Foto: Christine Olsson/TT

[TIDSKRIFT] Ottar Nr 2/2017 Tema: Vischan Huvudtemat för andra numret av Ottar i år är landsbygd och småstad – liksom hur storstadsnormen påverkar. Det handlar om allt från pojkuppväxt, om lesbisk landsbygd, queer organisering och hbtq-begrepp som nyligen översatts till det tornedalsfinska språket meänkieli. Genom olika infallsvinklar, både berättade genom folk som flyttat från, återvänt […]

[TIDSKRIFT] Ottar
Nr 2/2017
Tema: Vischan

Huvudtemat för andra numret av Ottar i år är landsbygd och småstad – liksom hur storstadsnormen påverkar. Det handlar om allt från pojkuppväxt, om lesbisk landsbygd, queer organisering och hbtq-begrepp som nyligen översatts till det tornedalsfinska språket meänkieli.

Genom olika infallsvinklar, både berättade genom folk som flyttat från, återvänt eller lämnat storstaden för landsbygden, får vi läsa om dem som å ena sidan känner att det finns en större tolerans på landet så länge man inte inkräktar på övriga ordningen, och om dem som å den andra upplevt lokalsamhällets sociala kontroll kring sin sexualitet.

Men vi får också läsa om förlossningar längs motorvägen för dem som fått det ännu längre till BB än de redan hade. I anslutning till tre kvinnors berättelser visas Ottars undersökning med siffror inhämtade sedan år 2000 kring antalet mil avståndet ökat till förlossningsavdelningar och om nedläggningar av desamma.

”Tema: Vischan” håller sig dock inte bara till landsbygden, utan tar även upp bland annat ”orgasmprinsessan”, vilket indonesisk media kallar aktivisten Firliana Purwanti som propagerar för att tala öppet om kvinnlig njutning.

I tidskriften kan vi också ta del av vad ledamöter från åtta partier svarar i en enkät där de tillfrågas om vad partiet räknar in i sin sexualpolitik och hur de vill uppnå sina mål där, så här drygt ett år innan nästa val.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984