Utrikes #44/2017

Tonen i Storbritannien höjs efter terrordådet

Fotgängare invid de nya polisavspärrningarna invid Westminster Bridge i London två dagar efter lördagens attentat. Labouroppositionen har gått till attack mot preminärminister Theresa May och hävdat att hon använder de senaste dåden i Manchester och London som en bricka i den pågående valkampanjen. Foto: Tim Ireland/TT

I lördags drabbades Storbritannien av det tredje terrordådet på drygt två månader. Minst sju personer omkom till följd av den blodiga attacken i centrala London – och med bara dagar kvar till valet höjs tonen i den politiska debatten.

Det var en samlad premiärminister Theresa May som mötte pressen utanför bostaden på 10 Downing Street under söndagen, bara timmar efter det senaste i raden av attentat som skakat Storbritannien under våren.

– Nu får det vara nog. När det gäller att agera mot extremism och terrorism måste saker förändras, sade hon angående attacken som hittills kostat sju liv och skadat ett femtiotal.

När det gäller att agera mot extremism och terrorism måste saker förändras.
Theresa May, premiärminister, Storbritannien

Hon förklarade bland annat att regeringen nu vill se ökade möjligheter att hålla misstänkta ”extremister” internerade och stifta lagar som gör det lättare att kontrollera internet. Dessutom vill hon se mer pengar till landets säkerhetsorganisationer, i hopp om att stoppa terrorattackerna.

Samtidigt menar vissa politiska bedömare att hårdare tag snarare riskerar att öka hotet från terrorister. Vissa pekar på utvecklingen sedan det USA-ledda kriget mot terrorn påbörjades efter attackerna mot World Trade Center den 11 september 2001 och att det knappast gjort världen säkrare.

Oppositionen i Labour har också gått till attack mot Theresa Mays tal och menar att hon använder de senaste dåden i Manchester och London som en bricka i den pågående valkampanjen. Bland annat menar flera Labourpolitiker att det är Theresa May själv som bär ansvaret för dagens situation, då hon innan hon valdes till premiärminister satt som inrikesminister under sex år.

Under måndagen krävde även Labourledaren Jeremy Corbyn att premiärministern avgår då hon, enligt honom, ansvarade för ett flertal nedskärningar inom polisen under sin tid som inrikesminister i David Camerons regering. Utspelet gjordes i en intervju med tv-kanalen ITV News och strax efteråt restes ett liknande krav från David Camerons tidigare rådgivare Steve Hilton, som på Twitter skrev att ”Theresa May är ansvarig för säkerhetsbristerna vid London Bridge, Manchester, Westminister Bridge. Borde avgå, inte söka omval”. Siffror visar att antalet poliser i landet sjönk med 20 000 under den tid som Theresa May var inriksminister.

Som svar på Jermey Corbyns utspel förklarade Theresa May att Labourledaren röstat emot alla föreslagna antiterrorlagar som lagts fram under sin tid som parlamentsledamot.

Polisen har under veckan gripit flera personer som misstänks för att vara inblandade i den lördagskvällens attack då en lastbil mejade ned folk på London Bridge innan gärningsmännen några minuter senare hoppade ur och började attackera människor med knivar. Samtliga tre gärningsmän sköts till döds av polis, som snabbt var på plats efter att det första larmsamtalet kommit in.

Parlamentsvalet i Storbritannien hålls imorgon torsdag. De senaste veckorna har oppositionspartiet Labour knappat in rejält på det styrande konservativa Tories.

Vid de tre senaste terrorattackerna i Storbritannien har sammanlagt 34 personer dödats, utöver de gärningsmän som skjutits till döds av polisen. Dödssiffran kan dock komma att stiga, då flera personer fortfarande uppges vara allvarligt skadade.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga