Utrikes #44/2017

Asiens ursprungsfolk ofta diskriminerade

Två barn från Indiens ursprungsbefolkning i byn Tinsuti i distriktet Sonitpur i östra Indien. I Indien finns 461 etniska grupper som anses tillhöra landets ursprungsfolk. Gruppen brukar gemensamt kallas adivasis och utgör 8 procent av den totala befolkningen. Foto: Anupam Nath/TT

Av de 370 miljoner människor i världen som tillhör någon av världens ursprungsbefolkningar beräknas 260 miljoner leva i Asien. Det handlar om en mycket stor grupp människor som ofta utsätts för diskriminering och nekas sina rättigheter.

Asien är med sina 4,4 miljarder invånare en av världens mest multikulturella regioner.

– Det finns ursprungsbefolkningar i alla asiatiska länder, säger Signe Leth, Asienrådgivare vid människorättsorganisationen International Working Group for Indigenous Affairs, IWGIA.

Signe Leth säger att några av de problem som Asiens ursprungsbefolkningar ställs inför är att de förlorar kontrollen över sina traditionella marker och resurser och ofta utsätts för en våldsam repression av statsmakten.

I flera länder, som Filippinerna, Indien och Nepal, finns det lagar som syftar till att skydda urfolkens rättigheter.

– Men dessa rättigheter vattnas systematiskt ur, eller bara ignoreras, säger Signe Leth.

Hon menar att många urfolk lever på ett hållbart sätt, med respekt för naturen.

– De tvingas dock ofta kämpa mot mäktiga krafter som vill exploatera deras marker, och tvingas även ibland betala för detta med sina liv.

IWGIA är baserade i Köpenhamn och släppte i slutet av april en rapport om situationen för världens urfolk, som bygger på material som samlats in i en lång rad länder. Enligt rapporten finns det i Indien 461 etniska grupper som anses tillhöra landets ursprungsfolk. Gruppen brukar gemensamt kallas adivasis, och utgör med sina lite mer än 83 miljoner invånare drygt 8 procent av landets befolkning.

Flest etniska grupper finns i de sju indiska delstater som ligger i landets nordöstra delar. Rapportförfattarna påpekar att det i Indien finns flera lagar och delar av författningen som slår fast urfolkens rättigheter till sina egna marker och till självbestämmande. Men det handlar om regler som ofta inte följs, enligt IWGIA.

I Kina ska alla landets etniska grupper vara lika inför lagen, konstateras i rapporten. IWGIA påpekar att det vid sidan av majoritetsbefolkningen finns 55 erkända etniska minoriteter inom landets gränser. Enligt den senaste folkräkningen utgör den gruppen nästan 8,5 procent av befolkningen.

Men IWGIA säger att det dessutom finns flera ytterligare etniska grupper som aldrig blivit officiellt erkända. Enligt organisationen godkänner heller inte kinesiska myndigheter termen ”ursprungsbefolkningar”, vilket gör att de etniska gruppernas representanter heller inte brukar delta vid internationella möten som rör dessa frågor.

Enligt IWGIA röstade Kina för införande av FN- deklarationen för urfolks rättigheter. Men innan den hade trätt i kraft meddelade landet att det helt enkelt inte fanns några ursprungsbefolkningar i Kina och att deklarationen därmed inte hade någon bäring i landet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga