Inrikes #40/2017

Fastighets strejkvarslar i ny lägstalönskonflikt

Strejkande fastighetsskötare i Södertälje utanför Telgebostäders servicekontor i Hovsjö 2013. Nu varslar förbundet åter om strejk. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pacta vill inte matcha de andra arbetsköparorganisationernas höjning av lägstalönerna. Det har fått förhandlingarna mellan Fastighets och Pacta att bryta samman. Nu varslar Fastighets motparten om strejk.

Fastighets varslar sju kommunala bostadsbolag om strejk. Varslet kommer efter att det i fredags stod klart att förhandlingarna mellan Fastighets och arbetsköparorganisationen Pacta om ett nytt kollektivavtal har strandat.

Det är fackföreningens andra varsel under avtalsrörelsen, även om det förra drogs tillbaka efter överenskommelse med motparten Almega. I den nuvarande konflikten med Pacta är knäckfrågan arbetsköparnas ovilja att gå med på fackets krav om höjning av lägstalöner.

– Hittills säger de blank nej. Deras förslag innebär ett tapp på 350 kronor i månaden på lägstalönerna under hela avtalsperioden. Det innebär att de skulle komma billigare undan än de andra arbetsgivarna i fastighetsbranschen, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets.

Magnus Pettersson, förbundsordförande, Fastighets.
Magnus Pettersson, förbundsordförande, Fastighets. Foto: Fastighets

Fackets krav är att lägstalönerna ska höjas med samma krontal som övriga löner, men det är inte Pacta intresserade av. I stället har de erbjudit sig att höja med ett procental, vilket skulle innebära en lägre höjning än det fackliga kravet. Arbetsköparnas argument att inte gå på fackets linje är att Kommunal gått med på att inte höja lägstalönerna lika mycket.

– Deras största motiv är att de gjort upp med en annan nivå med Kommunal, som är majoritetsfack på deras område. Men arbetsköparna är konkurrenter och då kan vi inte tillåta att en organisation har billigare avtal, säger Magnus Pettersson.

Deras största motiv är att de gjort upp med en annan nivå med Kommunal, som är majoritetsfack på deras område. Men arbetsköparna är konkurrenter och då kan vi inte tillåta att en organisation har billigare avtal.
Magnus Pettersson, förbundsordförande, Fastighets

Enligt honom har det inte förts några samtal facken emellan om lägstalönerna under avtalsrörelsen. Även om det nu används emot Fastighets i förhandlingen vill han vill inte recensera Kommunals avtal.

– Varje fack står fria att teckan vilka avtal som helst. Vi har däremot som princip att både lägsta löner och utgående löner ska höjas med samma krontal.

Hos Pacta mottogs varslet, enligt förhandlingschefen John Nilsson, med förvåning.

John Nilsson, Pacta.
John Nilsson, Pacta. Foto: Pacta

– Vi får säga att vi är förvånade över att de väljer att varsla. Vi har fört förhandlingar i konstruktiv anda och gett ett bud som är i linje med andra avtal på arbetsmarknaden, säger förhandlingschefen.

Är det så att ni helt enkelt vill ha lägre lägstalöner?

– Vi har föreslagit att höja de i procent. Då behåller man samma nivå som tidigare. Med deras krav skulle lägstalönerna höjas. Då pressar man ihop lönestrukturen och det vill man ju inte åstadkomma. Det ser vi inget behov av, säger John Nilsson.

Om inte någon överenskommelse träffas innan dess bryter strejken ut den 1 juni. Den omfattar sju kommunala fastighetsbolag. På två av dem, MKB i Malmö och AB bostäder i Borås, tas samtliga medlemmar ut i strejk.

På måndagen utsågs medlare i konflikten och hos Pacta är förhoppningen att parterna ska kunna bli överens innan strejken bryter ut.

– Vi ska sätta oss ned med medlarna och se vad vi kan åstadkomma. Vi hoppas att det inte ska behöva gå så långt att det blir aktuellt med motåtgärder, säger John Nilsson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga