Inrikes #38/2017

Systembolaget pekar ut fackaktiva som problem

Systembolaget vill med hjälp av konsulter genomföra djupintervjuer med de anställda vid Gullmarsplan för ”individuella kartläggningar”. Foto: Bertil Ericson/TT. Montage: Arbetaren

På Systembolaget vid Gullmarsplan i södra Stockholm anklagar facket ledningen för att försöka kartlägga och sparka tre anställda syndikalister. Genom att kalla in legitimerade psykologer för tiotusentals kronor vill Systembolaget genomföra djupintervjuer med de anställda för ”individuella kartläggningar”. Det visar anteckningar som Arbetaren tagit del av.

”De fokuserar på de små felen” och ”kamouflerar politisk agenda” med facklig verksamhet. Anteckningarna som Arbetaren tagit del av kommer från ett telefonmöte som Systembolagets HR-chef Sonia Undin höll med representanter för individ- och ledarutvecklingsföretaget Starck & Partner den 8 maj.

För tiotusentals kronor vill Systembolaget nu genomföra djupintervjuer med de anställda på butiken vid Gullmarsplan för att komma till rätta med den dåliga arbetsmiljön.

Men i anteckningarna från mötet står väldigt lite om vad som orsakat missnöjet bland personalen och ledningsgruppen. I stället fokuseras det mycket på den senaste tidens fackliga verksamhet.

I anteckningarna från samtalen mellan Systembolaget och konsulterna pekas de syndikalistiska fackaktiva ut som ett problem.
I anteckningarna från samtalen mellan Systembolaget och konsulterna pekas de syndikalistiska fackaktiva ut som ett problem. Foto: Arbetaren

Där står bland annat att den syndikalistiska driftsektionen på arbetsplatsen haft aktiviteter sedan 2009 men att de intensifierats nu under våren. En av medlemmarna beskylls för att vara dominant och högljudd. I anteckningarna står det även att arbetsmiljöombudet, som alltså är vald av personalgruppen på butiken, också är syndikalist och att driftsektionen kamouflerar sin politiska agenda och använder förhandlingar som alibi. En bit ner återfinns också formuleringen ”skilja från sin tjänst”, och det står att facket fokuserar på det som är negativt.

Först när jag såg anteckningarna kändes det väldigt jobbigt och obehagligt.
Emil Boss, arbetsplatsombud för den syndikalistiska driftssektionen, DFSA, vid Systembolaget Gullmarsplan

Emil Boss är arbetsplatsombud för den syndikalistiska driftssektionen, DFSA, på butiken, och en av de som strejkade tidigare i vår. Strejken utlystes som en protest mot att arbetsköparen enligt facket inte respekterade rätten att gå upp i arbetstid och kringgick lagen om anställningsskydd, LAS.

– Först när jag såg anteckningarna kändes det väldigt jobbigt och obehagligt faktiskt. Men nu är jag mest lättad att vi hittade dem och känner mig stärkt i hur antifackligt det faktiskt är, säger Emil Boss till Arbetaren.

Emil Boss.
Emil Boss. Foto: Drago Prvulovic/TT

Enligt honom informerades personalen på butiken om att de skulle delta i samtal, en så kallad psykosocial skyddsrond, med inkopplade psykologer så sent som förra veckan. Kort innan det hade skyddsombudet från DFSA vänt sig till Arbetsmiljöverket angående dålig säkerhet i butiken.

– Vi har naturligtvis pratat med våra arbetskamrater om vad som stod i anteckningarna mellan HR-chefen och Starck & Partner och flera blev väldigt upprörda, säger Emil Boss.

Den syndikalistiska driftsektionen har länge varit det största facket på arbetsplatsen. I dag vill man, med tanke på anteckningarna och känslan att vara jagade, inte uppge hur många medlemmar man är.

Våra krav när vi strejkade var höjda fasta timmar, för det finns verkligen ett sådant behov. Väg det mot vad det kostar med de inhyrda konsulterna.
Emil Boss, DFSA

Arbetsköparna ska enligt facket ha varit noga med att påpeka att de vill att samtalen med den externa konsultfirman påbörjas så snart som möjligt. I offerten, som är utskriven den 9 maj, syns hur varje inledande individuellt samtal kostar 2 780 kronor.

Utsnitt ur offerten.
Utsnitt ur offerten. Foto: Arbetaren

Bara analysen och utvärderingen av intervjuerna faktureras med 27 800 kronor och sedan erbjuds dessutom dyrare tjänster i form av bland annat chefsstöd och återkoppling.

– Våra krav när vi strejkade var höjda fasta timmar, för det finns verkligen ett sådant behov. Väg det mot vad det kostar med de inhyrda konsulterna, säger Emil Boss, och framhåller att facket drivit en rad frågor de senaste åren, som bland annat höstens uppmärksammade bojkott av sydafrikanska Robertson Winery och vårens strejk.

Arbetaren har under tisdagen vid upprepade tillfällen försökt att nå Systembolagets HR-chef Sonia Undin, dock utan resultat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga