Inrikes #38/2017

Kostnad för hyrpersonal i vården skjuter i höjden

Trots ett gemensamt beslut om att bromsa kostnaderna fortsätter landstingens utgifter för inhyrd vårdpersonal att öka. Foto: Magnus Neideman/SvD/TT

200 miljoner kronor. Med så mycket ökade landstingens kostnader för inhyrda läkare och sjuksköterskor det första kvartalet i år jämfört med samma period för ett år sedan.

Endast fyra landsting har lyckats minska sina hyrkostnader för läkare och sjuksköterskor det första kvartalet i år. Detta trots ett gemensamt beslut att bromsa kostnaderna.

Det visar en granskning som tidningen Vårdfokus gjort. I Stockholm, Västra Götaland, Västernorrland, Västerbotten, Kronoberg och Halland har kostnaderna ökat mest. Totalt står inhyrda läkare för 73 procent av kostnaderna medan sjuksköterskor står för 24 procent.

– Det har bara gått några månader sedan landstingen och regionerna gemensamt beslutat att bli oberoende av hyrpersonal, så vi ser inte några tydliga effekter än, säger Hans Karlsson, hef vid avdelningen för vård och omsorg på arbetsköparorganisationen Sveriges kommuner och landsting, till Vårdfokus.

De landsting som går mot strömmen och har lyckats minska hyrkostnaderna är Östergötland, Skåne, Kalmar och Blekinge.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga