Inrikes #37/2017

Inställd strejk i fastighetsbranschen

Almegas vd Anna-Karin Hatt är nöjd. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Det blir ingen fastighetsstrejk. Eftersom facket och arbetsköparorganisationen Almega i onsdags kom överens kring medlarnas bud och avblåser Fastighets den strejk som skulle brutit ut i dag vid lunchtid.

Det var förra veckan som Fastighets varslade om stridsåtgärder efter att förhandlingarna med arbetsköparna brutit samman. Strejken, som till en början skulle gällt sex företag inom exempelvis fordonsindustrin, har nu dragits tillbaka efter det att parterna enats kring medlarnas bud.

Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson är nöjd.

– Vi har fått ett rent avtal i enighet med LO-samordningen, industrinormeringen med låglönesatsning, säger han i ett pressmeddelande på förbundets hemsida.

Det överenskomna avtalet är treårigt och löper fram till slutet av mars 2020. Det innebär bland annat en löneökning med drygt 1 700 kronor de kommande tre åren. Även övertidsersättning, ob-tillägg och beredskapstjänst höjs med 2,1 procent i år och 2,2 procent de båda nästkommande åren.

Arbetsköparorganisationen Almega är också nöjd och säger att de är glada att ingen strejk hann bryta ut då de menar att det hade slagit hårt mot bland annat fordonsindustrin.

– Efter en intensiv medling och långa förhandlingar är vi nu nöjda med att ha tecknat ett nytt kollektivavtal inom märkets 6,5 procent över tre år, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i ett uttalande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga