Inrikes #36/2017

Personerna som anföll asyldemonstrationen

Aktivister från Nordisk ungdom attackerade i söndags en manifestation till stöd för ensamkommande flyktingbarn på Mynttorget i centrala Stockholm. Foto: Hanna Höie

I söndags attackerade den militanta och fascistorienterade organisationen Nordisk ungdom en manifestation till stöd för ensamkommande i centrala Stockholm. Arbetaren väljer nu att identifiera tre av de ledande personerna som låg bakom attacken.

På filmen som sprids av bland annat Nordisk ungdom själva syns det hur ett 30-tal personer går till attack. Med rop, knuffar och rökbomber går de rakt in i folkmassan som manifesterar till stöd för ensamkommande barn och ungdomar.

– De var väldigt hotfulla och skrek saker som landsförrädare och sådana grejer men vi ställde oss i vägen så att de inte skulle rusa rakt in bland folk, säger Hanna Höie, som bland annat varit verksam som krönikör i Arbetaren och som befann sig på platsen.

De var väldigt hotfulla och skrek saker som landsförrädare.
Hanna Höie, som befann sig på plats

Manifestationen, som anordnades av en grupp socialsekreterare, hade polistillstånd, men inga poliser fanns på plats när attacken inträffade. I stället dröjde det omkring tio minuter innan den första bilen dök upp. De tvingade personerna från Nordisk ungdom att kliva åt sidan, men ingen kördes bort från platsen. I stället kunde de stå ett tjugotal meter från talarna och fortsätta att skrika och provocera deltagarna. Ett beslut som mötts av hård kritik, inte minst med tanke på den senaste tidens nazistaktioner runt om i landet.

– Folk i manifestationen var både rädda och förbannade. Polisen gjorde knappt något och man tycker ju att de borde lärt sig något från attacken i Kärrtorp 2013, men så är det uppenbarligen inte. Men när nazisterna själva demonstrerar då finns det tydligen oändliga resurser, säger Hanna Höie upprört.

Polisen själva säger att de till viss mån kan förstå kritiken som riktats mot dem, men backar ändå inte från beslutet att låta de aggressiva aktivisterna i Nordisk ungdom stå kvar på platsen.

– Lagstiftningen gav oss inget utrymme att flytta dem från platsen. Vi separerade dem från den tillståndsgivna manifestationen och en viss störning får man stå ut med, säger Kjell Lindgren från Stockholmspolisens pressavdelning till Arbetaren.

Vi separerade dem från den tillståndsgivna manifestationen och en viss störning får man stå ut med.
Kjell Lindgren, Stockholmspolisens pressavdelning

Han menar att liknande situationer ägde rum under den förra valrörelsen och att polisen då paragraf 13 i polislagen provades, men att den inte bedömdes vara aktuell i fallet på Mynttorget.

Han förklarar också att polisen genom den ansökan för manifestationen som lämnades in inte bedömde att det behövdes någon bevakning på plats.

– Där handlade det om en manifestation kring regeringens beslut om ersättningar till kommuner för ensamkommande. Vi kopplade inte ihop det med tidigare demonstrationer där andra grupperingar agerat hotfullt, och att stå och bevaka varje ställe hela tiden är omöjligt. Vi såg inga tecken på att det skulle bli några störningar här, säger Kjell Lindgren.

Ironiska paralleller har sedan attacken i söndags börjat spridas på sociala medier där folk jämför bilder på antirasister som brutalt körs bort från högerradikala demonstrationer med de bilderna på aktivister från Nordisk ungdom gör Hitlerhälsning helt öppet inför polisen utan att någon ingriper. Många menar att hoten från de fascistiska organisationerna inte tas på allvar från polisens sida.

Så sent som i mars för två månader sedan ägde en likadan attack rum på Medborgarplatsen i Stockholm då samma organisation attackerade en annan manifestation för ensamkommande. Nordisk ungdom, som också attackerat Pride-paraden i Stockholm, är alltid noga med att dokumentera sina aktiviteter och från samtliga attacker finns redigerade filmer utlagda på nätet.

Efter söndagens attack har polisen gripit en av fascisterna, som nu misstänks för ofredande och narkotikabrott. Även två fall som rör misshandel och våld mot tjänsteman utreds nu av polisen.

Genom bilder och filmer från platsen har Arbetaren kunnat identifiera några av angriparna.

Tre av de ledande personerna i Nordisk ungdom vid attacken:

Fredrik Hagberg, född 1986. Skärmdumpsfoto: Arbetaren
Emil Björnhager, född 1989. Skärmdumpsfoto: Arbetaren
Christian Mattson, född 1990. Skärmdumpsfoto: Arbetaren
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984