Inrikes #35/2017

Seko varslar om strejk inom tågtrafiken

Den 12 maj kan Sekos varslade strejk bryta ut. Först påverkas tågtrafiken från Hagalund. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter att förhandlingarna mellan facket och arbetsköparen Almega strandat varslar Seko nu om strejk på spårområdet. Anledningen är att de, precis som Fastighets förra veckan, inte anser att det går att få igenom de låglönesatsningar som LO gemensamt enats om.

SEKOS STREJK
Steg 1: Den 12 maj klockan 14 tas personal ut i strejk på följande arbetsplatser:
SJ AB, Hagalund. Alla komfortoperatörer.
ISS Facility, Hagalund. Alla depåoperatörer och alla fordonsvårdare.
Sodexo AB, Hagalund: Alla tågstädare.
MTR Tunnelbanan, Stockholm. All anläggningspersonal, lokalvårdare och klottersanerare.Steg 2: Träder i kraft den 16 maj, klockan 03 på följande arbetsplatser:
SJ Götalandståg, Göteborg. Alla lokförare.
Green Cargo, Luleå. Arbetsnedläggning samt blockad av samtliga arbetsuppgifter kopplade till lossning av LKAB:s malmtåg.
Emtrain, Älsvjö. Samtliga medlemmar.

Steg 3: Träder i kraft den 19 maj på följande arbetsplatser:
Banservice Skandinavia AB, Göteborg. Total arbetsnedläggelse och blockad av samtliga arbetsuppgifter i Skandiahamnen. Berör bangårdspersonal och växlare.
Transdev Sverige AB, Malmö: Samtliga tågvärdar
MTR Pendeltågen AB, Stockholm och Södertälje: Samtliga tågvärdar.Källa: Seko

Sekos planerade strejk kan komma att slå hårt mot tågtrafiken, menar arbetsköparorganisationen Almega. Om ingen uppgörelse nås dessförinnan bryter den planerade strejken ut den 12 maj och varslet är enligt facket uppbyggt i tre steg.

Konflikten rör sammanlagt 1000 medlemmar och har sin bakgrund i den låglönesatsning som LO gemensamt kommit överens om. Seko ställer bland annat krav på en löneuppgörelse på 6,5 procent under den kommande treårsperioden samt en extra låglönesatsning på de som tjänar under 24 000 kronor i månaden.

– Almega accepterar inte det som vi menar är märket i årets avtalsrörelse, löneökningar på 6,5 procent och en låglönesatsning i form av ett knä på 24 000. Vi får inte samma löneökningar som alla andra på arbetsmarknaden, säger Sekos förbundsordförande Valle Karlsson i ett pressmeddelande.

Arbetsköparorganisationen Almega däremot menar att låglönesatsningen ska rymmas inom det totala avtalsvärdet på 6,5 procent, skriver organisationens vd Anna-Karin Hatt i ett uttalande.

Seko har sammanlagt 10 000 medlemmar inom spårtrafikområdet och Valle Karlsson tror att konflikten kan bli långdragen.

– Det är återigen Almega som ställer sig vid sidan om andra arbetsgivarorganisationer med sin extremt antifackliga agenda, säger Valle Karlsson i ett uttalande på fackets hemsida.

Tidigare i veckan utökade även Fastighets sitt strejkvarsel. Även där kan, som Arbetaren rapporterade om förra veckan, en strejk bryta ut den 12 maj.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga