Inrikes #32/2017

“Starkt symbolvärde att nazister får tåga i stan”

Motdemonstranter vid NMR:s marsch förra året i Borlänge på första maj. Foto: Ulf Palm/TT

Arbetaren har ställt tre frågor till Angelica Andersson, ordförande i Dalarna mot rasism, som på måndag den 1 maj håller en stor manifestation i Falun med anledning av att den militanta nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, demonstrerar i staden.

Hur ser du på att NMR ska demonstrera i centrala Falun på första maj?

– Jag tycker naturligtvis att det är fruktansvärt och upprörs över att de fått tillstånd att gå genom hela staden och sedan samlas på stora torget. Samtidigt samlar vi ett sjuttiotal organisationer som fått våra ansökningar om demonstrationstillstånd uppdelade och tvingas stå utanför staden på en parkering för att manifestera. Det finns ett starkt symbolvärde i det, att nazister får tåga mitt i staden på arbetarnas internationella högtidsdag samtidigt som vi som är så många fler tvingas hålla till utanför. Polisen har dessutom inte motiverat varför de valt att göra som de gör och det är bekymrande.

Angelica Andersson.
Angelica Andersson. Foto: Privat

Vad säger folk i Falun och resten av Dalarna om att nazister ska demonstrera igen?

– De flesta vet ju att Dalarna är något av ett fäste för dem. Många tycker att det är skrämmande och upplever redan hur rasismen och nazismen har normaliserats på ett farligt sätt. Vissa är dessutom rädda och törs inte ta med sina barn ner på staden när de demonstrerar. Samtidigt har vi ett väldigt starkt stöd och har fått förtroende sedan vår lyckade demonstration i Borlänge förra året där ju också nazisterna demonstrerade.

Vi räknar med att samla mellan 3000 och 4000 till vår manifestation och förhoppningen är att folk ska gå därifrån med en bra känsla.

Hur ser planerna inför dagen ut för er i Dalarna mot rasism?

– Till att börja med har vi överklagat tillståndet och hoppas att vi i stället, som är många fler, ska få vara på stora torget. Men oavsett hur det blir så kommer vi att ha en stor scen där artister, både lokala och från hela landet, kommer att uppträda. Sedan har vi massor av talare, så det blir väldigt blandat och verkligen något för alla. Nazisterna har ju mobiliserat väldigt kraftigt inför den här dagen med banderoller uppsatta ut efter i stort sett varje större väg i länet. Men det skulle förvåna mig om de blir fler än 250 personer. Vi räknar med att samla mellan 3000 och 4000 till vår manifestation och förhoppningen är att folk ska gå därifrån med en bra känsla. Det finns en väldigt tydlig samstämmighet i Falun att nazister inte är välkomna här.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga