Kultur #32/2017

Arbetarfilmfestival med nordiskt fokus i Malmö

Ken Loachs trettonde film Jag, Daniel Blake belönades med Guldpalmen i Cannes. Foto: Pressbild

En ny filmfestival som fokuserar på skildringar av arbetarklassen etableras i Malmö. Första helgen i maj slår Nordic Labour Film Festival upp portarna.

Det normkritiska filmkollektivet Råfilm startade år 2000 och arbetar med att sammankoppla film och aktivism. Nu startar de, i samarbete med Byggnadsarbetareförbundet, Elektrikerförbundet, ABF, Filmcentrum Syd och biografen Panora, Nordisk arbetarfilmfestival, Nordic Labour Film Festival (NLFF) i Malmö.

Helgen 6–7 maj visar man svenska och internationella dokumentärer och spelfilmer”som berör lönearbete, arbetare och anställningslösa” på Panora. Det blir även samtal och seminarier på teman som migration och fackförbund, samt arbetarfilmens roll med regissörer och sakkunniga, som bland andra inbjudna från London Labour Film Festival, skriver Råfilm i ett pressmeddelande.

Bland filmerna som visas finns Johan Palmgrens dokumentär Taxiklubben, om konsekvenserna kring organisering av taxichaufförer i Stockholm. En av de filmer som man i samtalen tar avstamp i är Ken Loachs Jag, Daniel Blake.

Råfilm skriver att NLFF är en del av en växande global rörelse av filmfestivaler för arbetarfilm, och planeras att fortsätta med filmvisningar, samtal och workshops under namnet LabourDOX.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga