Inrikes #29/2017

Visita uppmanar till kartläggning av fackliga

På sex Visita-anslutna företag har de anställda uppmanats kryssa i medlemskap och i vilket fack. Nu kan Datainspektionen komma att granska saken. Foto: Arbetaren

Fackmedlemskap är en skyddad uppgift enligt lag. Men inför strejken i hotellbranschen har arbetsköparorganisationen Visita nu inlett en kartläggning av fackliga. Nu anmäler facket hanteringen till Datainspektionen.

Inför den kommande hotellstrejken har arbetsköparorganisationen Visita uppmanat sina medlemsföretag att pressa de anställda att uppge fackmedlemskap.

Fackmedlemskap är en skyddad uppgift enligt personuppgiftslagen, men på en färdigtryckt blankett har de anställda uppmanats kryssa i medlemskap och i vilket fack. Om de inte gör det inom en vecka kommer företaget att betrakta dem som ”oorganiserade”, står det utan vidare förklaring.

"Det är solidariteten arbetsgivarna försöker bryta sönder", säger Per Persson. Foto: HRF

Hotell- och restaurangfacket, HRF, uppmanar alla att inte skriva på.

– Det här handlar om att de vill sätta press på de som jobbar och våra medlemmar, säger Per Persson, förhandlingschef på Hotell- och Restaurangfacket.

– Alla, även oorganiserade, har rätt att ställa sig neutrala utan konsekvenser, men det är det inte alla som vet. Det är solidariteten arbetsgivarna försöker bryta sönder.

Arbetaren har tidigare skrivit om att arbetsköparorganisationen Almega i flera år haft som rutin att få anställda att medge fackmedlemskap i samband med konflikter. Men nu har förfarandet även spridit sig till hotell- och restaurangbranschens arbetsköparorganisation Visita.

Att efterfråga och insamla skyddade uppgifter utan ”legitimt syfte” är ett brott med fängelse i straffskalan.

– Det här är mycket allvarligt och Visita är ute på mycket djupt vatten. Att registrera fackligt medlemskap är ett brott mot grundlagen och ILO-konventioner om rätten att fritt organisera sig och arbeta för en facklig organisation, säger Per Persson.

Vi ser mycket allvarligt på den här registreringen.
Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på HRF

I en tidigare artikel undersökte Arbetaren rättsläget kring Almegas insamlande i samband med konflikter med Kommunal, Unionen, Seko och Fastighets. Så här sade då Katarina Högquist, jurist på Datainspektionen om lagligheten.

LÄS MER! Arbetaren har upprepade gånger skrivit om arbetsköpares försök att registrera fackliga:

http://tidnarbetaren.wpengine.com/2016/12/07/almega-uppmanar-till-kartlaggning-av-fackliga/

http://tidnarbetaren.wpengine.com/2016/04/15/almega-forsoker-stoppa-fackforbundens-strejk/

http://tidnarbetaren.wpengine.com/2013/09/19/postanstallda-kartlades/

http://tidnarbetaren.wpengine.com/2016/04/29/annu-ett-almegaforetag-kartlagger-fackliga/

http://tidnarbetaren.wpengine.com/2016/04/15/almega-kartlagger-fackanslutna-pa-rutin/

– Huvudregeln är att det är förbjudet att efterforska. För att det ska vara tillåtet måste det finnas stöd i undantagen. En arbetsgivare ska inte slentrianmässigt samla in sådana uppgifter.

Arbetsrättsexperten Kurt Junesjö dömde i Arbetaren ut Almegas skäl som ”illegitima”, men för att lagligheten ska prövas måste någon anmäla. De ovanstående facken var alla upprörda över arbetsköparnas agerande, men valde efter att avtal tecknats att inte gå vidare. Men nu kan frågan få ett tydligare svar.

På tisdagen meddelade HRF att de anmäler sex Visita-företag till Datainspektionen.

– Arbetsgivare kan inte ha någon rätt att samla in uppgifter om vem som är medlem i en demokratisk förening. Vi ser mycket allvarligt på den här registreringen, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på HRF i ett pressmeddelande.

Kurt Junesjö, som är tidigare förbundsjurist på LO/TCO-rättsskydd, tycker dock inte att det räcker med en amälan. Han upprepar nu sin uppmaning till facken som råkar ut för det att att omedelbart slå tillbaka hårt.

– Vad som behövs är att man från den fackliga organisationen inte visar hövlighet utan att man tar i med kraftiga medel mot det här. Vid ett avtalslöst tillstånd är det fullt möjligt att att straffa arbetsgivare som beter sig nedrigt genom att utöka stridsåtgärderna direkt. Det skulle dock förvåna mig om man gör det, säger han.

Kurt Junesjö har ändå sedan de första fallen uppmärksammades i Arbetaren varnat för att arbetsköparnas registrering kan sprida sig om inte facken sätter stopp för det. Han konstaterar nu att spridningen har inletts och han är inte förvånad över att det är just Visita som följer Almegas exempel.

– Visita har med tiden börjat företräda en väldigt aggressiv arbetsgivarlinje. De och Almega är ideologiskt besläktade på det sättet. Jag förstår uppriktigt sagt inte varför man inte tar tag i det här. Man borde från facket gå ut och säga att om vi upptäcker det här på en arbetsplats kommer vi totalblockera och stänga ned den direkt. Det får man inte göra, men det borde man göra. Vi har en väldigt sansad arbetarrörelse i Sverige.

Arbetaren har sökt både Visitas förhandlingschef Antje Dedering, som nyligen rekryterats från Almega, och andra företrädare. Ingen av dem har återkommit. I stället skickar Visitas pressekreterare denna formulering i ett mejl:

”Vår uppfattning är att det här är ett korrekt förfarande, som handlar om att ta reda på omfattningen av en eventuell strejk, för att företagen ska kunna fullgöra sina skyldigheter som arbetsgivare även under en konflikt. Vi kommer i övrigt inte kommentera det ytterligare utan låter nu Datainspektionen få göra sin utredning.”

Motiveringen är en upprepning av Almegas tidigare argument till varför registreringen är nödvändig. Men till Arbetet bekräftar Visitas förhandlingschef att de står bakom initiativet.

– Vi har gått ut med information om att  man ska samla in information, det är en av många delar. Det här tas lite ur sitt sammanhang också, säger Antje Dedering till tidningen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga