Inrikes #27/2017

Umeås judiska förening lägger ned efter nazihot

Utsattheten och rädslan blev till slut för stor – den judiska föreningen i Umeå lägger ned. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Samtliga närvarande på mötet var överens. Efter upprepade hot och trakasserier från nazister lägger den judiska föreningen i Umeå nu ned sin verksamhet. Beslutet fattades i söndags kväll och lokalen som föreningen hyrt är nu uppsagd.

Efter en serie hot där bland annat nazistiska klistermärken och slagord satts upp på den judiska föreningens lokaler i Umeå lägger de nu ned sin verksamhet. Utsattheten och rädslan blev till slut för stor. Under söndagskvällens extrainsatta möte fattade medlemmarna gemensamt beslutet.

– Det har hänt för många saker på senaste tiden som gör att judiska föräldrar inte känner sig trygga att ha sina barn i skolorna. Våra barn ska inte behöva leva i en värld där de ska behöva skämmas för vilka det är, men det går inte att ha en verksamhet om folk är rädda, säger den judiska föreningens talesperson, Carinne Sjöberg, till SVT.

Carinne Sjöberg säger också att hon fått hembesök och blivit hotad via mejl. Samtidigt har klistermärken med nazistsymboler och lappar, där det bland annat står ”Vi vet var ni bor”, satts upp på lokalen som både varit larmad och försedd med krossäkra glasrutor.

På nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR:s, hemsida finns flera kommentarer kring en text om nedläggelsen av föreningen, där anonyma skribenter hyllar beslutet. ”Fy fan vad härligt att höra denna nyhet. Jaga dem ur stan med yxa och spö” och ”Bra jobbat aktivister i Umeå, er kamp ger resultat” är två av de kommentarer som skrivits i fältet under texten.

Det är inte oväntat att de ger sig på en minoritetsgrupp som de hatar. Det visar vad som händer i samhället när den här typen av krafter känner att de har luft under vingarna.
Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo

Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo, säger till Arbetaren att nedläggningen av judiska föreningen är en konsekvens av den senaste tidens högerextrema mobilisering som skett.

– Det är väldigt sorgligt och bekymmersamt, men det är inte oväntat att de ger sig på en minoritetsgrupp som de hatar. Det visar vad som händer i samhället när den här typen av krafter känner att de har luft under vingarna, säger Daniel Poohl.

Han drar också paralleller kring utvecklingen i Malmö de senaste åren där många med judisk bakgrund uppgett att de inte känner sig trygga. Där har ofta antisemiter med rötter i Mellanöstern pekats ut som de som hotat och trakasserat.

– Då blir det stora rubriker i internationella medier, men när det händer i Umeå och det visar sig vara svenska nazister som ligger bakom så vet man liksom inte hur man ska hantera det.

Arbetaren har sökt representanter för judiska föreningen i Umeå utan resultat.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga