Utrikes #25/2017

Politiska krisen i Makedonien fördjupas

Makedoniens president Gjorge Ivanov fortsätter vägra att låta oppositionens majoritetskoalition bilda regering. Foto: Darko Vojinovic/TT

Efter spioneriskandaler och korruptionsanklagelser vägrar den makedonska presidenten låta oppositionen bilda regering. Den politiska krisen sätter fingret på etniska motsättningar, samtidigt som Ryssland och EU kämpar om inflytandet i landet.

EU hotar återigen med ekonomiska sanktioner mot Makedonien om den sittande presidenten Gjorge Ivanov fortsätter vägra ge oppositionskoalitionen mandat att bilda regering.

I förra veckan besökte en EU-delegation landet i ett försök att påverka det politiska dödläget. Efter besöket anklagade Ivo Vajgl, slovensk EU-parlamentsledamot, presidenten och hans krisande regeringsparti för att medvetet underblåsa den etniska konflikten kring den stora albanska minoritetens inflytande.

– Fokuset på att hantera situationen genom att polemisera gör att en inter-etnisk konflikt rycker närmare och närmare, sade Ivo Vajgl till makedonska Nova TV på fredagen.

Fokuset på att hantera situationen genom att polemisera gör att en inter-etnisk konflikt rycker närmare och närmare.
Ivo Vajgl från EU:s delegation till makedonska Nova TV

Efter att den förre premiärministern, Nikola Gruevski, avgick förra året till följd av en övervakningsskandal och anklagelser om korruption utlystes nyval. Valresultatet i december skapade ett politiskt dödläge för regeringspartiet VMRO-DPMNE och det största oppositionspartiet socialdemokratiska SDSM.

Inget av de två partierna hade tillräckligt många mandat för att bilda regering med egen majoritet. Men genom att sträcka ut en hand till det albanska minoritetspartiet DUI fick oppositionspartiet deras stöd mot löfte om erkännande av albanska som officielt språk.

I ett tal i början av mars meddelade presidenten, som själv tillhör regeringspartiet, att han inte skulle ge mandat till en sådan koalitionsregering. Han kallade då koalitionen för en produkt av utländsk inblandning och åsyftade då den albanska premiärministerns medling mellan DUI och SDSM.

– Ingen har rätt att riskera Makedoniens nationella suveränitet genom att acceptera en utländsk valplattform. Folket röstade för partiprogram inte utländsk stats program, sade han enligt makedonska Independent.

Ingen har rätt att riskera Makedoniens nationella suveränitet genom att acceptera en utländsk valplattform.
Gjorge Ivanov, president, Makedonien

Men med landets gradvisa närmande EU och Nato har landet kommit att bli en bricka i maktkampen mellan EU och USA å ena sidan och Ryssland å den andra. Den ryska utrikesminister Sergej Lavrov har varnade i ett uttalande till den ryska regeringstrogna nyhetsbyrån Sputnik för ”västs försök att splittra landet”.

EU:s höga representant för utrikes frågor varnade å sin sida för att Rysslands inblandning riskerar leda till en ond spiral med en “geopolitisk konfrontation” som slutdestination. Bedömare har också utnämnt landet som spelplats för ett framtida slag om makten mellan de storpolitiska maktblocken och liknat det vid vad som utspelades i Ukraina 2014.

Redan förra året hotade EU med sanktioner i kölvattnet av skandalen kring regeringspartiet. Då fick dock inte förslaget stöd av alla medlemsländer och föll. Förra året rapporterade Arbetaren om det då redan upptrissade läget.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga