Inrikes #25/2017

”Den turkiska staten har inga gränser längre”

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vinkar till sina anhängare i Istanbul den 27 mars. En organisation nära knuten Erdoğans parti AKP har kartlagt regimkritiker boende i Sverige, avslöjade Sveriges Radio på tisdagen. Foto: Yasin Bulbul/Presidential Press Service/TT

Den turkiska staten bedriver olovlig underrättelseverksamhet i Sverige. Det avslöjade Sverige Radio under tisdagen. Nu växer både ilskan och oron bland många som misstänker att de kan vara övervakade.

Det var under tisdagen som Sveriges Radio kunde avslöja hur personer från lobbyorganisationen UETD, nära knuten till det turkiska regeringspartiet AKP, kartlagt regimkritiker boende i Sverige.

I ett inspelat samtal hörs hur ordföranden i UETD, Özer Eken, ringer upp och försöker värva en svensk Gülenanhängare till att lämna ut information om sina vänner och andra oppositionella bosatta i Sverige. Den så kallade Gülenrörelsen anklagas av Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan för att ligga bakom det misslyckade statskuppförsöket i landet i somras och flera av dess anhängare och tusentals andra regimkritiker har fängslats.

– Broder, de kommer att vilja ha all verksamhet som pågår här. Om du inte ger dem något konkret är det kört med dig, säger Özer Eken i samtalet, som spelades in av Sveriges Radio.

Broder, de kommer att vilja ha all verksamhet som pågår här. Om du inte ger dem något konkret är det kört med dig.
Özer Eken, UETD, i inspelat telefonsamtal

Genom samtalet framgår det att personen som rings upp registrerats på en lista av regimkritiker boende utomlands och som kommer att fängslas om de återvänder till Turkiet. Sveriges Radio har också tagit del av annan dokumentation som visar att även fler personer som arbetar för den turkiska staten i Sverige är inblandade i den omfattande övervakningen av oppositionella.

Enligt Säpo är det olagligt för främmande makt att kartlägga politiska grupperingar i Sverige då det klassas som olovlig underrättelseverksamhet.

Uppgifterna om kartläggningen kommer i ett skede då relationerna mellan Turkiet och Europa är frostiga. Inför det kontroversiella valet om ny grundlag i landet den 16 april har flera turkiska ministrar förbjudits at hålla valmöten i bland annat Tyskland och Nederländerna. Valet kan enligt flera bedömare i praktiken komma att avskaffa demokratin i Turkiet, då allt mer makt riskerar att hamna hos den auktoritäre presidenten Erdoğan.

– Vi ser väldigt allvarligt på att den turkiska staten åsiktsregistrerar och hotar människor här i Sverige. Det är brottsligt och Sverige måste genast stoppa det helt och hållet. Erdoğan och hans parti försöker ändra kursen inför valet och få folk att rösta ja till den nya grundlagen, säger Keya Izol som är ordförande för Kurdiska riksförbundet i Sverige, till Arbetaren.

Han förklarar samtidigt att han inte är förvånad men att han inte trodde att omfattningen skulle vara så pass stor som Sveriges Radio avslöjat.

– Sådana här signaler har vi fått långt tidigare, säger Keya Izol.

Arbetaren har även varit i kontakt med en annan turkisk regimkritiker som bor i Sverige men som med tanke på de nya uppgifterna om registrering vill vara anonym. Hen säger att det känns obehagligt och att hen känner många som ”vänder sig om” innan de går ut.

– Vi märkte det redan under förra valet då HDP fick stora framgångar att de skickat hit folk. Erdoğan ser alla som är emot det nya lagförslaget som PKK-sympatisörer och nu har han dragit en gräns. Alla som går utanför den riskerar att bli förföljda.

Erdoğan ser alla som är emot det nya lagförslaget som PKK-sympatisörer.
Anonym turkisk regimkritiker till Arbetaren

Hen berättar också om kurder boende i Sverige som fått sin mark i Turkiet beslagtagen av staten sedan de engagerat sig oppositionellt.

– Men jag är härdad och har jobbat med de här frågorna i så många år, så jag kan inte åka tillbaka till mitt hemland. Erdoğan och den turkiska staten har inga gränser längre och då kan vad som helst hända.

I samband med avslöjandet höjdes flera kritiska röster även från riksdagen och regeringen. Den svenska utrikesministern Margit Wallström har bland annat kallat upp den turkiske ambassadören i Stockholm för ett samtal och säger till Ekot att polisen nu måste titta på fallet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga