Utrikes #25/2017

Bortförda flickor kräver insatser för de saknade

Klipp ur video från Boko Haram som uppges visa bortförda flickor från Chibok. I april är det tre år sedan bortförandet ägde rum. Foto: TT

De flydde från Boko Haram. Nu uppmanar de globala ledare att ingripa och föra hem de 195 skolflickor som fortfarande hålls fångna av terrorgruppen.

Nästa månad är det tre år sedan över 270 skolflickor fördes bort från staden Chibok i nordöstra Nigeria. I oktober förra året släppte Boko Haram 21 av flickorna, en av dem med ett litet barn.

– Vi måste berätta vår historia för att världen ska veta, säger 20-åriga Sa’a, som egentligen heter något annat.

Hon och en annan ung kvinna, som kallar sig Rachel men som egentligen heter något annat, medverkade vid en presskonferens i samband med mässan Global Education and Skills Forum som hölls 18–19 mars i Dubai.

– Det enda vi kan göra är att uppmana världens ledare att föra hem alla flickor. Det enda vi kan göra är att göra våra röster hörda, säger Sa’a, som lyckades fly från terrorgruppen och som för närvarande studerar i USA.

Det enda vi kan göra är att göra våra röster hörda.
Sa’a, som lyckades fly från Boko Haram

Hon kidnappades när gruppen attackerade och brände ned skolor i delstaten Borno i april 2014.

– Varje barn har rätt till utbildning och att gå i skolan. Vi får aldrig glömma detta tills alla flickor har förts i säkerhet. Nästa månad har det inte gått tre dagar utan tre år och de andra flickorna har fortfarande inte förts hem igen. Det är smärtsamt, säger hon.

När hon fördes bort tvingades hon in i en lastbil under pistolhot. Senare lyckades hon hoppa från lastbilen tillsammans med en vän. Hennes vän skadades men de fick hjälp av en herde och lyckades ta sig i säkerhet.

Den nigerianske människorättsadvokaten Emmanuel Ogebe har kommit i kontakt med många barn som fallit offer för Boko Haram. Han säger att utbildningsinstitutioner och religiösa institutioner varit måltavlor och att mängder av pastorer och lärare dödats.

– Vi har förstått att det fanns tidiga varningar om att terroristerna skulle slå till. Det stöds av det faktum att lärare flydde och lämnade flickorna. Det finns en stark känsla av misslyckande. Särskilt när det gäller det faktum att regeringen inte skyddade flickorna trots att de varnades, säger han.

Det finns en stark känsla av misslyckande. Särskilt när det gäller det faktum att regeringen inte skyddade flickorna trots att de varnades.
Emmanuel Ogebe, människorättsadvokat

Sedan i januari studerar Sa’a i USA tack vare stöd från organisationen Education Must Continue Initiative.

– Min dröm är att bli läkare och att kunna inspirera andra att återvända till Nigeria och hjälpa barn att återgå till skolan.

Rachels pappa arbetade som civilklädd polis när Boko Haram attackerade en kyrka i nordöstra Nigeria. Han och Rachels tre yngre bröder dödades i samband med attacken. Hon säger att hon skulle vilja bli en högt uppsatt militär.

– En del flickor kan inte gå i skolan nu på grund av vad som hänt. Jag skulle vilja bidra till en bättre nation, säger hon.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga