Utrikes #24/2017

Mobiltelefoner vanligare än toaletter i Afrika

Kvinna utanför en gruvarbetarlatrin i Marikana, Sydafrika. Enligt World Water Council skulle världen behöva satsa uppskattningsvis 650 miljarder dollar om året fram till år 2030 för att alla människor på jorden skulle få tillgång till rent vatten. Foto: Denis Farrell/TT

De allra flesta afrikaner har tillgång till en mobiltelefon, men betydligt färre har tillgång till en toalett eller rinnande vatten. Detta trots att satsningar på rent vatten och fungerande avlopp anses vara nyckelfaktorer i arbetet för förbättrad hälsa och ekonomisk utveckling.

En orsak till bristen på rent vatten och fungerande sanitära anläggningar i Afrika är de höga kostnader sådana satsningar innebär. Många afrikanska länder har helt enkelt inte råd med den infrastrukturutbyggnad som skulle behövas, enligt Mike Muller, expert på vattenfrågor vid Wits University School of Governance i Sydafrika.

Det är en service som kostar pengar.
Mike Muller, expert på vattenfrågor, Wits University School of Governance, Sydafrika

Enligt honom används mindre än fem procent av de vattenresurser som finns i Afrika söder om Sahara.

– Tillgång på vatten i hemmen och fungerande avlopp är prioriterade frågor, men det är en service som kostar pengar, säger Mike Muller, som tidigare var chef för Sydafrikas departement med ansvar för vattenfrågor.

Enligt den internationella organisationen World Water Council, WWC, skulle världen behöva satsa uppskattningsvis 650 miljarder dollar om året fram till år 2030 för att alla människor på jorden skulle få tillgång till rent vatten.

Förra året publicerade det regionala forskningsnätverket Afrobarometer en rapport som visar de stora behov som fortfarande finns i Afrika. Rapportförfattarna undersökte situationen i 35 länder på kontinenten och kom fram till att endast 30 procent av befolkningen i dessa länder hade tillgång till toaletter och endast 63 procent kunde få sitt vatten genom en kran. Detta samtidigt som hela 93 procent hade tillgång till en mobiltelefon.

Inför Världsvattendagen, som inföll i onsdags, framhöll WWC att över 800 miljoner människor i världen fortfarande lider brist på rent dricksvatten. Närmare 3,5 miljoner människor dör varje år på grund av vattenrelaterade sjukdomar, enligt WWC.

– Vi måste agera nu för att kunna uppnå nummer sex av FN:s hållbara utvecklingsmål – att se till att alla har tillgång till rent vatten och fungerande avlopp till år 2030, säger WWC:s ordförande Benedito Braga i ett pressmeddelande.

Han varnar samtidigt för att brist på rent vatten kan bidra till svält, krig och okontrollerad migration.

Vi måste agera nu för att kunna uppnå nummer sex av FN:s hållbara utvecklingsmål – att se till att alla har tillgång till rent vatten och fungerande avlopp till år 2030.
Benedito Brag, ordförande, WWC

Enligt WWC ger satsningar på rent vatten och avlopp dessutom stora ekonomiska fördelar, eftersom varje satsad krona ger mycket mer tillbaka i form av minskade sjukvårdskostnader.

Enligt FN skulle en stor del av världens spill- och avloppsvatten kunna utnyttjas betydligt bättre, om reningsprocesserna var bättre utbyggda. Enligt FN:s årliga World Water Development Report blir bara en femtedel av detta vatten på global nivå renat på rätt sätt, och hur stor andelen är hänger i hög grad ihop med olika länders inkomstnivåer.

FN har räknat ut att befolkningar i länderna i södra Afrika varje år tvingas använda 40 miljarder timmar till att leta efter och hämta vatten. Det är lika många timmar som den sammanlagda arbetstiden i Frankrike.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984