Inrikes #23/2017

Fackliga åtgärder att vänta i busskonflikt

I början av året meddelade bussföretaget Keolis att det skulle bli stora förändringar i villkoren. Den ”senioritetsprincip” som tidigare gett äldre förare med 30 år i yrket större möjligheter till återhämtning skulle strykas. Foto: Claudio Bresciani/TT

Bussentreprenören Keolis körde över facket och införde ensidigt kraftiga villkorsförsämringar. Kommunal har anmält arbetsköparen till Arbetsmiljöverket, men nu förbereder syndikalistiska bussförare stridsåtgärder.

Facken på bussföretaget Keolis i Stockholm vill agera mot vad de kallar företagets ensidiga vilkorsförsämringar. Kommunal kördes över, men nu förbereder den syndikalistiska bussektionen på företaget, SBS 08, motåtgärder.

– Vi är oroade som alla andra. Vi har flera medlemmar som är redo att göra saker. Skillnaden mellan oss och Kommunal är att det är vi medlemmar som agerar, det är ingen annan som måste göra det åt oss, säger Sara Westberg från SBS 08.

Vi har flera medlemmar som är redo att göra saker.
Sara Westberg, syndikalistiska bussektionen SBS 08

Hon säger dock att innan sektionens medlemsmöte kan hon inte gå in närmare på vad de kommer innebära. Men hon bekräftar att stridsåtgärder är planerade.

– Absolut, men vi kan tyvärr inte säga vad det är för åtgärder i nuläget.

Sara Westberg, SBS 08.
Sara Westberg, SBS 08. Foto: Axel Green

I början av året meddelade Keolis att det skulle bli stora förändringar i villkoren. Den ”senioritetsprincip” som tidigare gett äldre förare med 30 år i yrket större möjligheter till återhämtning skulle nu strykas. Vidare avskaffades även den så kallade ”trippeln” för alla anställda, att var sjätte vecka få tre dagars sammanhållen ledighet. I stället infördes scheman med helgarbete och bara en dags ledighet i taget.

– Det är en hälsofråga. Det handlar om att få möjlighet för vila och återhämtning. På en dag hinner man inte få det. De som har en dags ledigt i dag mår jättedåligt av det. Samtidigt har vi det yrket med högst dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar, säger Perihan ”Pärlan” Aydin, facklig förhandlare för Kommunal.

Beslutet väckte stor upprördhet först på Nybodaterminalen och sedan, i takt med att reformen implementerades, till alla företagets garage i Stockholm. I dag är det bara en arbetsplats som är kvar. Arbetaren har tidigare berättat att Kommunal har anmält företaget till Arbetsmiljöverket.

Företaget har hävdat att avskaffandet av fördelar för äldre dels sker av ekonomiska skäl, men även av rättviseskäl. Alexis Kahlmann är affärsområdeschef på Keolis i Stockholm. Han delar varken fackens eller personalens beskrivning av förändringarna.

– Jag respekterar vars och ens uppfattning men håller inte med. Senioritetsprincipen där de som jobbat länge får välja tjänster först är en föråldrad och orättvis princip. Vi lever i ett demokratiskt samhälle där alla är värda lika mycket, då förstår jag inte hur man kan driva att man ska fördelar framför andra, säger han.

Jag känner till det här med mat- och sovklocka och jag vet hur viktig den är för folk.
Alexis Kahlmann, affärsområdeschef, Keolis

Enligt Alexis Kahlmann är det också något som företaget och Kommunal centralt är eniga om. Missnöjet finns, säger han, hos några lokala företrädare som ”driver frågan att principen är helig”.

– Jag känner till det här med mat- och sovklocka och jag vet hur viktig den är för folk. Samtidigt ser vi att genom tidsökningen kan du fortfarande få bra tjänster. Mellan 80 och 97 procent får också de tjänster de söker, säger han.

Sara Vestberg, som själv inte hör till kategorin ”äldre” har dock själv inga betänkligheter med att driva frågan. Inte heller köper hon rättviseargumentet.

– Att ta bort det för alla gör det inte rättvist för någon. För mig handlar det om solidaritet. Jag vill att mina kollegor ska palla jobba till pensionen. De är hjältar, säger hon.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga