Inrikes #21/2017

Nytt försök till strejk i svenska hamnar

Nya varsel om sympatiåtgärder läggs nu i 14 svenska hamnar. På bilden Karlshamns hamn. Foto: Magnus Lejhall/TT

Nu varslar åter Hamnarbetarförbundet om sympatistrejk med de spanska kollegorna. Den strejk som skulle ha trätt i kraft på fredagen drogs tillbaka, vilket den gjorde över hela världen. I samma veva drog även arbetsköparna tillbaka sin stämning.

De spanska hamnarbetarna valde att skjuta upp sin strejk och Hamnarbetarförbundet följde i fotspåren. Men nu läggs nya varsel om sympatiåtgärder, i 14 svenska hamnar och världen över, för spanjorernas kamp mot förändrad bemanning.

– Vi varslar om nya aktioner till den 23 mars. Det kommer att vara massiva aktioner över hela världen. Spanjorerna lägger ned i tre timmar. I Sverige kommer det vara mellan klockan 12 och 14, säger Eskil Rönér, Hamnarbetarförbundets ordförande.

Strejken var först planerad till den 10 mars, men sköts upp efter ett beslut av den internationella hamnarbetarfederationen IDC. Det innebar också att arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar drog tillbaka sin stämning mot Hamnarbetarförbundet för otillåten stridsåtgärd.

Enligt arbetsköparna skulle strejken vara olovlig på grund av att den är av ”politisk” natur och inte rör relationen mellan svenska arbetare och arbetsköpare.

Politiska strejker hör inte till vanligheterna men har ägt rum även i Sverige, bland annat 2006 när SAC Syndikalisterna genomförde landsomfattande strejk mot a-kasseförändringarna, och i samband med internationella kvinnodagen den 8 mars i år. Arbetsdomstolen har tidigare slagit fast att sådana strejker är lovliga, men att omfattning och effekt måste vara begränsade. Enligt Eskil Rönér förkortas därför nu den svenska strejken med en timme för att matcha ett tidigare prejudikat i domstolen.

– Rättsläget är solklart. Arbetsköparna försöker hela tiden få Arbetsdomstolen att deklarera att det inte finns stöd i lagen, denna gång för politiska strejker. Men vi har full rätt att strejka. De är ute och cyklar, säger Eskil Rönér.

Vi har full rätt att strejka. De är ute och cyklar.
Eskil Rönér, ordförande, Hamnarbetarförbundet

Att det kan komma en ny stämning är något som Jan Bergman, chefsjurist på Transportföretagen, tidigare öppnat för. Men när Arbetaren når honom hänvisar han till Sveriges Hamnars vd Joakim Ärlund, som dock inte svarar när tidningen försöker kontakta honom.

Ni hävdade i er stämning att politisk strejk är förbjudet, men stämmer det verkligen?

– I det fallet menar vi att det inte var tillåtet, säger Jan Bergman.

Strejken den 23 mars sker till stöd för det spanska hamnarbetarförbundet Coordinadoras protest mot den spanska regeringens planer på att riva upp alla avtal och göra om bemanningsystemet i grunden. Enligt facket kan planerna göra tusentals hamnarbetare arbetslösa.

I det fallet menar vi att det inte var tillåtet.
Jan Bergman, chefsjurist, Transportföretagen

Samtidigt som Hamnarbetarförbundet lade varsel om ny sympatistrejk tackade deras avdelning 4 i Göteborgs nej till ett medlarbud i konflikten med APM Terminals, som vi tidigare rapporterat om i Arbetaren.

– I det nya förslaget anges till exempel uttryckligen att Hamnfyran skulle avtala bort centrala regler i Medbestämmandelagen. Någon klarlagd rätt för Hamnfyran att utse skyddsombud finns inte heller i avtalstexten och en sådan central fråga som arbetsmiljön lämnas fortsatt helt öppen för motsättningar och bråk, säger avdelningens ordförande Peter Annerback i ett pressmeddelande.

En öppning är dock att arbetsköparna nu säger sig villiga att teckna ett trepartsavtal där Hamnarbetarförbundet ges samma status som Transport. Det ska dock, enligt pressmeddelandet, ha avvisats av Transport.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga