Utrikes #21/2017

Många döda i ny gruvolycka i Kina

Shuangyashan, där gruvolyckan hände, i rött, i Heilongjiangprovinsen (orange) i nordöstra Kina. Karta: Joowwww/Wikimedia Commons

Ännu en allvarlig gruvolycka har ägt rum i Kina. Kolgruvans chef har nu stängts av från sitt arbete och två svetsare rapporterats ha gripits. Men olyckan är bara en av många varje år i kinesiska gruvor.

Minst 17 arbetare omkom efter att en hisskabel fattat eld i en statligt ägd kinesisk kolgruva förra veckan. Olyckan inträffade nära staden Shuangyashan i den nordöstra delen av landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP och hänvisar till lokala statliga medier i Kina.

Hissen störtade efter att ledningen fattat eld ned i ett gruvschakt, och trots att räddningstjänst larmades till platsen tog det flera dagar att hitta de döda kropparna.

Kolgruvans chef har nu stängts av från sitt arbete och två svetsare ska, enligt kinesiska medier, ha gripits.

Gruvolyckor är vanliga i Kina och trots att landets myndigheter framhåller att det skett en minskning av antalet döda ligger dödstalet fortfarande på omkring 1 000 personer om året. Fristående bedömare menar dock att antalet är betydligt högre, då flera olycksfall inte rapporterats in.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga